Allt färre unga läser böcker, och även vuxna verkar numera föredra att titta på tv-serier eller lyssna på poddar istället för att läsa. Men ännu är boken långt ifrån död och under 2022 släpps många lovande verk som i alla fall får mig att vilja kasta mobilen och fly in i litteraturens underbara värld. Här kommer ett axplock av alla nya roliga, provocerande, skrämmande och omvälvande böcker som vi kan läsa detta nya år.
Böcker
Att vara man
Av Nicole Krauss (Brombergs)
För oss som följt New York-författaren Nicole Krauss författarskap från den fina, underfundiga debuten ”Man utan minne” och vidare till de storslagna romanerna ”Kärlekens historia”, ”Det stora huset” och ”Dunkel skog”, så är hennes kommande bok om att vara man egentligen bara en naturlig fortsättning. Här fortsätter hon sitt utforskande av mänsklighetens inneboende motsättningar och denna gång med fokus på spänningar mellan kvinnor och män. Historierna är samtida och rör sig bland annat mellan Schweiz, Japan, USA och Israel.
”Att vara man” skildrar fäder, älskare, vänner, barn och även en återfunnen borttappad make som visar sig egentligen aldrig ha varit en make. Det bådar med andra ord väldigt gott!
Svart historia
Amat Levin (Natur & Kultur)
Den Stockholmsbaserade journalisten och författaren Amat Levin startade Instagramkontot Svart historia för tre år sedan, och idag har kontot drygt 65 000 följare. Det stora gensvaret visade att det fanns ett stort intresse och längtan efter en mer komplex och mångfasetterad bild av den afrikanska kontinenten och dess diaspora.
Nu har Amat Levin skrivit en bok med samma titel, vars innehåll sträcker sig från från uråldriga folkvandringar, skapandet av världens kanske första kristna stat och den transsahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angela Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe – rock’n’rollens gudmoder.
En bok som alla borde läsa, får jag en stark känsla av!
Ihågkom oss till liv
Joanna Rubin Dranger (Albert Bonniers)
Det var med den humoristiska serieromanen ”Fröken Livrädd & Kärleken” som Konstfackprofessorn och illustratören Joanna Rubin Dranger debuterade som författare, och blev känd för en större publik. Hon har därefter gett ut fler tecknade romaner, skrivit barnböcker och skapat animerad film. I vår är hon aktuell med den självbiografiska tecknade boken ”Ihågkom oss till liv”, som handlar om hennes letande efter sina judiska släktingar som ”försvann” under andra världskriget.
En troligtvis mörkare, svårare bok än hennes tidigare, om smärtan i att bli berövad sin historia – och viljan att förstå vad som hände de släktingar som aldrig fick leva vidare. Boken känns skrämmande aktuell i en tid där högerextrema partier och fascistiska strömningar växer sig allt starkare i världen.
Tv-serier & filmer
Man kanske skulle kunna tro att intresset för tv-serier på streamingtjänster borde ha mattats av en aning de senaste åren med tanke på hur enormt populärt det redan har varit, men icke. Folk tittar på serier som aldrig förr och utbudet blir bara större och mer mångfasetterat. Biobesöken har blivit färre sedan pandemin kom, men det kan möjligtvis förändras. Här kommer några film- och seriepremiärer som jag ser fram emot lite extra detta år.
Tunna blå linjen, säsong 2 (SVT)
Vi var många som älskade den välgjorda och aktuella dramaserien om Malmöpoliserna Sara, Leah, Jesse, Magnus och deras kollegor. Våld, psykisk ohälsa, klassklyftor, segregation, rasism och relationsproblem skildras genom gatupolisernas vardag, och när det sista dramatiska avsnittet sändes i mars 2021 kändes det omöjligt att tänka att detta var slutet. Det var det inte, som tur var.
Nu kommer säsong två och här introduceras även de nya poliskaraktärerna Khalid, Olle, Fanny och Osmond.
Sharp Stick, långfilm av Lena Dunham
Förhandsinformationen om Girls-skaparens nya film är relativt knapphändig, men det vi vet är att det är en dramakomedi om den 26-åriga Sarah Jo som bor i utkanten av Hollywood med sin mamma och syster. Filmen spelades in i Los Angeles under pandemiåret 2021 och Dunham har själv sagt att den är en fortsättning på det uppdrag hon givit sig själv under hela sin karriär – att skapa en öppen dialog kring komplexiteten i den kvinnliga sexualiteten och att ställa idén om den älskvärda kvinnliga protagonisten på ända. För oss inbitna Girls-fans låter detta som ljuv musik.
Inventing Anna (Netflix)
Den framgångsrika producenten och manusförfattaren Shonda Rhimes, som bland annat ligger bakom Grey’s Anatomy, har skapat en ny serie med namnet ”Inventing Anna”.
Serien bygger på den verkliga händelsen med den rysk-tyska bedragerskan Anna Sorokin, som bytte efternamn till Delvey och nästlade sig in i New Yorks societetskretsar. Hon hann lura till sig miljontals kronor av sina rika vänner innan hon blev avslöjad och dömd till två års fängelse. Fallet Anna Delvey fick stor internationell uppmärksamhet i samband med avslöjandet och nu har det alltså blivit en dramaserie med Julia Garner i huvudrollen.
Scenkonst
Det har varit två rätt bedrövliga år för svensk och internationell scenkonst. Pandemi och restriktioner har gjort det svårt för såväl utövare som publik att mötas på riktigt. Men förhoppningsvis blir 2022 ett bättre år och vi kan återigen få uppleva drabbande, humoristisk och vacker scenkonst live.
Det vilda (Orionteatern, Stockholm)
Skogens hemligheter och drömmen om att leva ett ”sannare liv” långt ifrån civilisationen, utforskas i Orionteaterns experimentella teaterpjäs ”Det vilda” i vår. Musiken är skriven av Stefan Johansson tillsammans med musikern Iiris Viljanen, som även medverkar på scen tillsammans med skådespelarna Astrid Kakuli, Olle Jernberg och Sofia Bach. Regin står Sally Palmquist Procopé för och på scenen kommer tio meter höga träd ta plats i Mats Sahlströms scenografi.
För alla gröna vågare 3.0 och hipsters som vill flytta ut på landet kan denna drömska, existensiella föreställning bli årets scenupplevelse.
Noche (Inkonst, Malmö)
Det samtida danskompaniet Cullberg, som förut hette Cullbergbaletten, återupptar i år sitt samarbete med koreografen Alma Söderberg som har sina rötter i flamencon.
I den nya föreställningen ”Noche” tar natten plats med sitt månsken, sina skuggor och sitt mjuka mörker. Precis som i Söderbergs tidigare verk står mötet mellan röst, rytm och rörelse i centrum, och även denna gång (precis som i förra föreställningen ”The Listeners”) står kläddesignern Behnaz Aram för kostymen.
Nästan värt en resa till Malmö för att gå på premiären av detta lovande scenkonstverk!
Graces (Norrlandsoperan)
Den humoristiska, mångfasetterade och genreöverskridande italienska scenkonstnären Silvia Gribaudi återvänder till Norrlandsoperan med sin nya föreställning ”Graces”.
Här utforskar hon Antonio Canovas neoklassiska marmorskulptur ”De tre gracerna”, vilka representeras av hennes tre manliga danskollegor. Med humor och känslighet försöker de fyra tillsammans uppnå en form av färdig, polerad skönhet, men de misslyckas ständigt och blottar därmed sina mänskliga brister.
Queert, roligt och vackert på en och samma gång! •
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.