BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Här finns en vacker röd fana, från pappersarbetarnas avdelning i Utansjö. Det lär vara första gången den visas offentligt sedan 1931, då den liksom fem demonstranter genomborrades av kulor från militärer.
Regnbågstrappa
På motsatta sidan av det stora utställningsrummet finns en trappa målad i regnbågens färger framför ett stort foto av domkyrkan i Härnösand. Verklighetens trappa målades så en natt år 2013, av vem är ännu okänt, som stöd för strävan efter mångfald i samhället. I dag finns en kopia, en 17 meter lång matta i kyrkogången, tillverkad av ett väveri i Marks kommun.
Från en tv visas ett lokalt nyhetsreportage från Örnsköldsvik från förra året, där Pia Boija, pensionerad präst, protesterar mot ett gäng nazister som har tagit plats på ett torg med sina grönsvarta fanor. En spontan motdemonstration ”mot den ondska som sprider sig i samhället”.
Frida Stéenhoff krävde rösträtt
På en stor bild reser sig en kvinnokämpe, Frida Stéenhoff, som inte nöjde sig med att kräva rösträtt utan redan i slutet av 1800-talet tog hon i debattartiklar och teaterpjäser upp rätten till kärlek utanför äktenskapet, liksom rätt till abort och preventivmedel. Frida Stéenhoff krävde också att liksom stadens prostituerade kvinnor tvångsbesiktigades så skulle minsann också stadens herrar besiktigas för att hindra könssjukdomar. En i tidningar publicerad uppmaning att komma till ett protestmöte mot fru Stéenhoff, återges i utställningen. Den är undertecknad av 123 prominenta Sundsvallsbor (de flesta herrar vars namn följs av ”med fru”). Senare samma år, 1908, valde familjen att lämna staden.
Ingrid Johansson var en tidig visselblåsare. Hon fick också lämna hemlänet, efter att hon, som sjuksköterska på Bodaborgs hem för ”sinnesslöa”, i brev 1950 hade protesterat mot att unga människor tvångssteriliserades. Tvångssteriliseringar förblev tillåtet till 1975, men efter Ingrid Johanssons protestbrev blev det allt mindre vanligt. Utmärkt att Sundsvalls museum påminner oss om denna kvarleva från den rasbiologiska ideologin från 30-talet. Liksom om att tvångssteriliseringar fortsatte fram till 2013, då vid könsbyten.
Bra hjälp för funktionshindrade
Under rubriken Rätt till assistans och hjälpmedel berättar tre funktionshindrade ungdomar om hur de, med hjälp av assistans och hjälpmedel som permobil, kan leva ett gott liv i Sverige i dag. De kan bo hemma, studera, arbeta och ha en vardag som andra tar för given. Men den rätten hotas i dag, när kommuner ska dra in på kostnader.
Det högsta priset i rättighetskampen, det fick de fem i Ådalen betala. Med sina liv, för att de efter tre månaders strejk mot lönesänkningar protesterade mot att strejkbrytare hämtades in.
Utställningen ger även besökaren chansen att svara på frågan, vad vill du kämpa för? Någon har skrivit Rättvisa åt Sveriges mjölkbönder. En annan har skrivit Alla människors lika värde. En tredje Till seger i avtalsförhandlingarna. Det lär komma fler svar.
Utställningen har gjorts av Tina Johansson, Anna Modin och Daniel Unnis och visas fram till den 9 oktober.