Idag öppnas den sista luckan i julkalendern och videopodden Salaam och välkommen – ett nollbudgetprojekt med ambition att göra barnprogram för nyanlända i mer omfattande produktion. Programledaren Sannah Salameh har gjort det uppmärksammande programmet tillsammans med regissören och vännen Linda Karlsson som även var den som kom på idén.
– Man kan känna sig maktlös inför allt lidande och tänka hur man som enskild person kan hjälpa till. Linda tyckte vi borde utnyttja att jag är den jag är, med rötter i både Sverige och Syrien, och föreslog en fin idé, säger Sannah Salmeh som kände att det var en självklarhet att gå vidare med projektet.
– Många av de fördomar som uppstår handlar ju om brist på kommunikation. Något man blir uppmärksam på när man har en fot i två världar, och det vill jag dela med mig av.
Nytt ord bakom varje lucka
När det började dra ihop sig mot jul bestämde de sig för att göra programmet i adventskalenderformat, och bakom varje lucka döljer sig ett nytt ord som förklaras på arabiska och svenska. Ord och begrepp som kanske kan verka lite märkliga och annorlunda när man kommer till Sverige för första gången – gottegris och morsgris till exempel.
Sannah Salameh föddes i Sverige och växte upp både här och i Syrien med föräldrar från båda länderna. Ett ord som var särskilt viktigt för henne att ha med i kalendern var godisförbud.
– När jag gick i skolan i Mellanöstern sålde lärarna godis till eleverna. Jag fick bara äta godis en gång i veckan så de andra barnen tyckte synd om mig och startade en insamling, säger hon.
– Ett annat ord var rent. Det tänkte jag väldigt mycket på som liten, att det var så rent här. Alla gator och hus var rena och folk hade så friska tänder.
Dialog med organisation
En del av arbetet med Salaam och välkommen består av att ha en dialog med organisationer som jobbar med människor som nyligen anlänt till Sverige. Det samarbetet vill de utveckla för att kunna jobba närmare sin målgrupp och även med människor som levt här länge men som har andra perspektiv av hur det är att vara svensk.
Sannah Salameh lyfter fram att det inte är något faktaprogram likt Anslagstavlan de arbetat fram. Fokus ligger på hennes egna erfarenheter och orden är noggrant framdiskuterade tillsammans med kollegan Linda Karlsson.
– Vi visar att det finns många sätt att uppleva ett nytt land på. Det är lätt att tänka ”så här är det i Sverige”. Skrapar man på ytan är det mer komplext än så, säger hon och menar att även om man är född i Sverige kan det finnas en del funderingar över hur det fungerar här.
Idag är det julafton och den sista luckan med ordet kram bakom har öppnats. Vad har ni fått för respons?
– Det har varit väldigt positivt. Folk skriver att de tittat med sina familjer och flyktingboenden har hört av sig och berättat att de använt kalendern som en startpunkt för olika samtal. Jag pratar arabiska, är från Syrien och Sverige och en del av det svenska samhället. Det kan nog som nyanländ vara skönt att se, säger Sannah Salameh.
Hon berättar även att de har inlett en del diskussioner med intresserade parter, så förhoppningen om att projektet ska kunna växa till något större verkar kunna infrias.