– Vi vill ju inte kontraktskriva livegrupperna, alltså trumgrupperna. Däremot så har vi haft ett återkommande problem med stereoanläggningarna i tåget. Vi sänker dem hela tiden, och då vill man inte komma tillbaka en stund senare och se att de skruvat upp igen. Gör man en sådan gest och vi sedan åker på böter så kan föreningen få vara med och ta dem. Men trumgrupperna kommer inte att behöva skriva under något kontrakt i år, säger Tony Parath, karnevalsgeneral.
Tre år i rad har Hammarkulekarnevalen överskridit de tillåtna ljudnivåerna enligt Miljöförvaltningen, och det är just trumspelandet som skapat problemen. Tony Parath påpekar att även de är måna om barns hörsel och gärna vill hitta en fungerande lösning. Men han antyder även att just Hammarkullekarnevalen skulle kontrolleras extra hårt.
– Jag vill inte nämna något namn på andra roliga grejer i stan ... Men de är ju väldigt nitiska mot ideella krafter som skapar något kul. Vi vill att Miljöförvaltningen jobbar med oss och inte mot oss för att lösa det här.
Miljöförvaltningen har dock menat att deras jobb är att kontrollera, inte agera konsulter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tunga grupper hoppade av
Förra året fick Hammarkullekarnevalen ett vite på 5 000 kronor. Då det dubblas varje år så skulle det i år hamna på 10 000. Men då granskad arrangör även får betala kontrollanternas löner, så landar den sammanlagda summan på cirka 25 000 kronor.
De utskickade kontrakten till medverkande föreningar fick i sin tur flera av dem att inte våga delta. Tunga grupper i karnevalståget som Candombe Lubolo, som varit med sedan starten, valde att hoppa av. Men just när det såg som mörkast ut inför årets karneval så kom hjälp från oväntat håll. Krönikören och debattören Nabila Abdul Fattah, uppvuxen i Hammarkullen, ville inte se karnevalen gå förlorad och startade en insamling på Facebook.
– Egentligen så skrev jag bara om det på Twitter först. Men då var det någon som föreslog att jag skulle starta en insamling. Jag tänkte först att det kanske inte skulle gå. Men mindre än ett dygn senare så hade det kommit in 25 000, berättar hon.
Nabila Abdul Fattah menar att det knappt går att förstå hur betydelsefull karnevalen är för Hammarkullen och många i Göteborg.
– Den har ju betytt väldigt mycket för mig personligen också. Det är tillfället att visa upp Hammarkullen och är Sveriges största karneval.
Med de insamlade pengarna så är problemet löst, åtminstone för i år. Varken arrangörer eller fristående grupper som medverkar riskerar att få punga ut bötespengar de inte har.
– Det är fantastiskt så klart, att människor i samhället på ena eller andra sättet ser till att den fria kulturen får göra sig hörd. Men vi vill ändå fortfarande poängtera att vi bryr oss om barns hörsel. Det är inte där skon klämmer. Utan det är på det sättet som Miljöförvaltningen ut-övar sin makt på. Vi har i många år fått höra att de inte mäter liveinstrument utan att det är det förstärkta ljudet som vi ska skruva ner. Och det har vi alltid gjort, säger Tony Parath.
Sitter på dubbla stolar
Ann Karlsson (V) är 1:a vice ordförande i Miljö- och klimatnämnden och vill också se ett smidigare samarbete för att komma till bukt med problemen.
– Vi sitter ju egentligen på två stolar då vi dels är en myndighet och dels har en stödjande funktion. Jag tror att problemet ligger i att Hammarkullekarnevalen har velat ha hjälp på ett sätt som vi inte kan erbjuda. Vi har tyvärr inte kunskapen om hur de ska dämpa en viss trumma som skapar problemet, utan där måste de ha egenkontroll.
Under tisdagen hade Miljö- och klimatnämnden möte och där togs frågan om hur de ska samarbeta mer med olika föreningar upp. Den rödgröna gruppen har även själva pratat om att bjuda in arrangörerna av Hammarkullekarnevalen så att allting inte återupprepas till nästa år. Att karnevalen i år blir av genom Nabila Abdul Fattahs insamling ser hon dock inte som en riktigt rimlig variant.
– Att samla in pengar till att begå ett lagbrott är inte någon bra lösning. Det handlar ändå om risker för bestående hörselskador och det är därför man lägger vite på det.
Inbjudan till ytterligare samtal har ännu inte hunnit gå ut till arrangörerna, men Tony Parath menar också att de är lösningsbenägna och vill hitta varianter som fungerar för alla.
– Vi vill ha mer samtal till nästa år. Volymen på trummorna kan vi inte göra så mycket åt, men det kanske går att se över om de kan ansluta först på torget och inte gå i tåget eller annat.
Men så länge får de frågorna vänta. Först väntar tre dagars festligheter med vuxentåget på lördagen, barntåget på söndagen, troligtvis alldeles för volymstarka trummor och med största sannolikhet kontrollanter från Miljöförvaltningen i publiken.