VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Vad är grejen med deckarfestivaler?
– Ja, det bygger på att det finns entusiaster både bland arrangörer och deltagare. I Sundsvall finns bland andra Lennart Bergström på Vängåvans bokhandel som satt ihop ett väldigt ambitiöst program som ska bli roligt att delta i. Det brukar vara väldigt avspända arrangemang, där läsare och författare får umgås och prata om böckerna.
Vad får du ut av att delta?
– Jag tycker mycket om att möta läsarna. Som jag ser det så skriver jag bara halva boken, den andra halvan skrivs i huvudet på varje läsare. De har ofta synpunkter på relationer i boken, eller andra förändringar och de tar jag till mig. När jag började på en ny serie till exempel, var det många som saknade polisen i den första, och miljön i Sundsvall. Så jag bestämde mig för att gifta ihop de båda serierna med varandra.
Bokstavligen. Huvudpersonen i den andra serien träffade alltså huvudpersonen i den första och nu har de varit ett par i flera böcker. Enligt Jonas Moström är Sundsvall perfekt skådeplats för en deckare. Tillräckligt stor för att allt ska finnas, tillräckligt liten för att man ska känna igen personer på gatan. Han tycker också att det finns något i staden mellan bergen och kontrasten mellan vackra stenstan och de karga fabrikerna som triggar författaren i honom.
Nu är ju Jonas Moström inte bara deckarförfattare. Hälften av sin arbetstid jobbar han som husläkare och varje dag möter han patienter på sin mottagning. Han brukar rekommendera dem att läsa mer.
– Jag skriver ut motion på recept nästan varje dag, till patienter som har högt blodtryck eller är överviktiga. Men jag tycker att det är lika självklart att man kan läka sin mentala hälsa genom att läsa eller lyssna på böcker. Läsning är en bra vaccination mot stress och sjukdom.
Ersätt skärmar med böcker
När han möter personer som har stressrelaterade problem eller är utbrända så säger han att de ska ta bort skärmarna och läsa i stället. Läsning ger tid att måla upp bilder i huvudet i sitt eget tempo, till skillnad från tv-serier där bilderna sköljer över en. Men läsning helar också på flera andra sätt.
– Dels slipper man tänka på sig själv en stund, vilket kan vara väldigt skönt. Dels ser man andra perspektiv och ökar sin empati för sina medmänniskor genom att följa med in i andra människors världar.
Att läsa spännande böcker, som deckare eller spänningsromaner tror han har en extra hälsofrämjande effekt.
– Vi människor lever ofta trygga, lugna liv i dag, vilket gör att vi inte får uppleva de adrenalinkickar som vi är skapta för. Deckare är spännande och sätter fart på adrenalinet. Jag tror att det är en av anledningarna till att de är så poppis, folk älskar spänningen samtidigt som tryggheten finns kvar i formen. Livet har sällan en så tydlig start och stopp-punkt som en bok.
Numera finns det en utbildning till biblioterapeut i Sverige, där den skönlitterära boken blir ett verktyg i terapin, och där samtal om det man läser är viktigt i förståelsen av sig själv. Men så långt vill Jonas Moström inte gå.
– Ärligt talat så tycker jag att människor bara ska läsa det som ger dem något. Det finns ju de som inte tycker om deckare till exempel, då kan de läsa något annat.
Klassiker och nutida
Själv läser han och lyssnar på ljudböcker varje dag. Han blandar litteratur friskt, klassiker som Strindberg och Vilhelm Moberg med sina författarkollegors nyskrivna deckare. De första för språket och historien, de andra för att hänga med och se till att hans egna idéer inte tangerar någon annans.
I somras kom hans tolfte bok, ”Trogen intill döden”, och arbetet med nästa är igång. Jonas Moström är en extremt strukturerad författare.
– När jag lämnat in ett manus ger jag mig själv en vecka att skriva ner plotten i nästa bok. Och sedan jobbar jag efter den. Skulle jag börja vela och tveka och ändra så skulle jag aldrig lyckas producera en bok varje år. Det betyder också att jag skriver halva dagen varje dag, helst förmiddagar, eftersom jag är piggare då.
Du har en ganska hög produktionstakt, vad driver dig att fortsätta?
– I grunden handlar det nog om att jag tycker om att kommunicera med andra människor, samtidigt som skrivandet blir en ventil för att bearbeta det jag är med om som läkare. Jag tycker att det är fantastiskt att ha två jobb: det sägs ju att författare är världens ensammaste yrke, och att vara husläkare är supersocialt. Jag tycker om båda väldigt mycket. Men det är bara i skrivandet som jag kan surfa på den kreativa vågens topp ett ögonblick då och då. Den typen av eufori når jag aldrig i läkaryrket.