På Ystad kommuns webbplats finns en sida som enbart handlar om Henning Mankells karaktär, kommissarie Kurt Wallander. Här finns information om filmerna, en karta över inspelningsplatserna och tips på aktiviteter.
För kommunen är turismen som har uppstått kring den litterära kommissarien både omfattande och inkomstbringande.
– Litteraturturisterna började komma redan 1991, när den första boken kom. När Henning Mankell och danska producenten Ole Søndberg startade Yellowbird production 2003 och filmatsieringarna flyttades till Ystad så fullkomligt exploderade det, berättar turistchefen Marie Holmström.
Exakt vad Wallanderturismen ger i pengar och antal besökare finns det inga siffror på. Men besökarna kommer från hela världen. För kommunens del är det tydligt att varje satsad krona i verksamheten ger mångfalt igen.
– Wallander betyder mycket, både för kommunens tillväxt och antalet arbetstillfällen, säger Marie Holmström.
Guidade turer till inspelningsplatser
En liknande effekt kan ses i Tanums kommun, där orten Fjällbacka kan stoltsera med kopplingar till fler kulturellt intressanta personer och skapelser. Här brukade skådespelerskan Ingrid Bergman bo när hon var i Sverige, här spelades en del av filmen Ronja Rövardotter in och här utspelar sig författaren Camilla Läckbergs kända deckare.
– Idag är det i första hand Camilla Läckbergs böcker som lockar hit turister från utlandet. Vi har besökare från länder som Spanien, Frankrike och Italien, som reser hit enbart på grund av dem, säger Berith Haj Khalifa, turistinformatör för Fjällbacka.
Deckarturisterna kan på turistbyrån få kartor över inspelningsplatser och guidade turer. De båtturer som finns för turister inkluderar stopp på en ö där ett Läckberg-mord har skett och ön där Ingrid Bergman brukade bo och nu ligger begravd.
– Ekonomiskt betyder det såklart en del, eftersom de som kommer oftast stannar i alla fall över natten, säger Berith Haj Khalifa.
Ingen information
Värmdö kommun har, utöver en storslagen skärgård, Sandhamn där Viveca Stens deckare utspelar sig. Böckerna har gett upphov till en rad tv-sända filmer som har spelats in på ön. I avsnittet om Sandhamn på Värmdö Natur- och kulturguide som ligger på kommunens sajt står det om öns natur med sällsynta växter, som den hotade raggtaggsvampen och den ovanliga växten rylen. Men om den fiktiva deckarvärld som har bidragit till att göra ön känd över stora delar av världen står det inte ett ord.
Kommunen – som ligger inom turisttäta Stockholms skärgård – har inte heller någon egen turistverksamhet. Den som ringer hänvisas istället till hemsidan visit Värmdö, som drivs ideellt av en sammanslutning av företagare och föreningar, men som inte heller de har någon information för den deckarsugne.
Missat
För Sofia Brorsson, som är relativt nytillträdd som näringslivschef i Värmdö kommun, kommer det som en överraskning att både kommunen och Visit Värmdö har missat att ens ha med länkar till någon plats med information om de populära deckarna.
– Det är inte så att vi har gjort ett aktivt val med att inte ta med det, utan är nog så att ingen har tänkt på att det är så. Näringslivsenheten borde ju kunna bidra med information om detta, som ju inte gagnar en enskild näringsidkare utan flera. Det är en bra synpunkt som vi tar till oss, säger hon.
För den som vill besöka Sandhamn som litterär plats finns det en mordkarta på Viveca Stens egen hemsida, vivecasten.se.