En debutantroman från ett ungt förlag finns med bland de nominerade skönlitterära verken. ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff (Polaris), är en roman som juryn beskriver som en kärv berättelse ”om grymma händelser och sargade människor i en karg glesbygd”.
Bland de övriga nominerade till Årets skönlitterära bok finns också två diktsamlingar. En av dem är ”Aednan” av Linnea Axelsson (Albert Bonniers förlag). Ur motiveringen: ”Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.”
Diktsamlingen ”Skalornas förråd” av Ulf Eriksson (Albert Bonniers förlag) nomineras med motveringen: ”Minnets vind räcker honom nya ord, ord som avlyssnar, avtäcker, avslutar – och bygger på nytt. Färden genom rummen i ’ögonblickets hus’ äger en säregen skönhet och skörhet. I ’Skalornas förråd’ finns den stora diktens möten.”
”Trotsig humanism”
Björn Runbergs ”Socialdemokratiska noveller” (Modernista) nomineras eftersom hans ”porträttgalleri lyckas att med psykologisk och historisk skärpa tränga ner i det politiska skeendets mentala processer. Med kritisk, stram vrede skärskådar han individens vilja och val i överrumplande scener.”
Sami Saids ”Människan är den vackraste staden” (Natur & Kultur), en roman om den papperslöse flyktingen San Fransisco, beskrivs av juryn som en modern proletärroman som med ”språklig komik och trotsig humanism utmanar världens maktförhållanden genom att stå fast vid att människan är den vackraste staden”.
Det femte nominerade verket är familjeberättelsen ”En shtetl i Stockholm” av Kenneth Hermele (Weyler förlag), med motiveringen: ”Här stöts identitet och olikheter mot konventioner och förväntningar medan utanförskap blir boja och fördel. Det är tankeväckande, insiktsfullt och vackert.”
Fackböcker
Bland de nominerade till årets fackbokspris återfinns svensk litteraturs nestor, Kerstin Ekman. Hennes ”Gubbas hage” (Albert Bonniers förlag) är en hyllning till naturen. Juryn kallar den ”konkret poesi i en lika lustfylld som lärd landskapsvandring”.
Jens Liljestrands biografi ”Mannen i skogen” (Albert Bonniers förlag) nomineras även den i fackboksklassen. Enligt juryn är det ett storverk där bilden av Vilhelm Moberg mejslas fram ”som en motsägelsefull människa och fredlös författare med hittills okända sidor”.
De övriga nominerade fackböckerna är:
”Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris”, Martin Gelin & Karin Pettersson (Natur & Kultur).
”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”, Magnus Västerbro (Albert Bonniers förlag).
”Mammorna”, Alexandra Pascalidou (Bokförlaget Atlas).
”Lars Tunbjörk. Retrospektiv”, Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt & Kathy Ryan (Bokförlaget Max Ström).
Ulf Starks sista
I klassen för barn- och ungdomsböcker finns ”Rymlingarna”, som är den sista som Ulf Stark skrev före sin bortgång. Det är en bok som, passande nog handlar om ”döden och livet, kärlek, vänskap och tillit över generationsgränserna. Det är humoristiskt, hädiskt och heligt om vartannat.” Illustrationerna till boken, som getts ut av Lilla Piratförlaget, är gjorda av Kitty Crowther.
Övriga nominerade i klassen är:
”Gropen”, Emma Adbåge (Rabén & Sjögren).
”Vi kommer snart hem igen”, Jessica Bab Bonde & Peter Bergting (Natur & Kultur).
”Hemma hos Harald Henriksson”, Uje Brandelius & Clara Dackenberg (Lilla Piratförlaget).
”Regn”, Anders Holmer (Natur & Kultur).
”Comedy Queen”, Jenny Jägerfeld (Rabén & Sjögren).
Jenny Wickberg