Gunilla Brodrej, Åsa Linderborg och Lotta Lindqvist har alla sagt sitt i debatten om skönhet.
Dagens ETC
Intellektuella kulturkvinnor sörjer kalkonhals och hängande ögonlock. Är plastikkirurgi rätt eller fel väg att gå i jakten på skönhet? Dagens ETC sammanfattar turerna i snygghetsdebatten.
Författaren Nina Björk skriver en text i Tiden (4/1) om hur hon sörjer sin försvunna ungdomliga skönhet. ”Varför njöt jag inte mer av att vara vacker?” frågar hon sig.
2. Ständig utifrånblick = träsktroll
I Dagens ETC (23/4) skriver Kristin McMillen en text om hur digital snygghet sabbar vår självbild. Skönhetsalgoritmer, den selfie-centrerade samtiden och bristen på vanliga ansikten påverkar alla vår känsla av fulhet. Resultatet, en ständig utifrånblick på oss själva – och en känsla av att se ut som ett träsktroll.
3. Industrin lever på kvinnors självhat
”Till mina feministiska vänner med fillers och fettsugningar” riktar sig krönikören Lotta Lindqvist i i Dagens ETC (4/8) där hon konstaterar: ”Dagens mainstreamfeminism är så urtvättat ultraliberal att ingen ens reagerar på hur en industri som lever av kvinnors självhat marknadsför sig med slogans om att unna sig, älska sig och sköta om sig.”
4. Ingen plikt att vara snygg
Liv Strömquist släpper seriealbumet ”Inne i spegelsalen” (6/9) om vår samtids besatthet av fysisk skönhet. Det är konstigt att ”vanliga” kvinnor känner en plikt att vara snygga, säger hon till DN.
5. Den åldrande kvinnan, patetisk
Debatten trappas upp. Författaren och kulturjournalisten Åsa Linderborg skriver en krönika på nyhetssajten NRK (6/11) om åldrande och känsla av fulhet: ”Jag tackar nej till att vara med på tv eftersom jag inte vill visa hur gammal jag blivit”. Författaren Ann Heberlein hakar på i SVD (20/11). Hon vill heller knappt vara med på bild längre – och skäms över att känna så. ”Den åldrande mannen inger respekt och auktoritet. Den åldrande kvinnan är patetisk.”
6. Operationen gav kontroll
SvD:s politiska kommentator Annie Reuterskiöld skriver i SVD (12/12) varför hon genomgick en skönhetsoperation. ”Numera känns mitt ojande inför ingreppet som det mest fåfänga. Ångesten över operationen är borta, en känsla av kontroll tillbaka.”
7. De är ju så vackra!
”Jag önskar att de såg hur vackra de är” skriver kyrkohistorikern och författaren Joel Haldorff i ett svar till de skönhetsörjande kulturkvinnorna i Expressen kultur (21/12). Enligt honom har vi blivit kollektivt blinda för själen. Lösningen: Vi borde prata mer om ”andligt kapital” och ”den skönhet som åldrandets mognad för med sig”.
8. Prata klimat istället
”Det är så sent på jorden för den här typen av ämnen”. skriver Kristina Lindquist i DN (22/12). Hon menar att den sorglösa debatten om begär och skönhet kommer att kännas mer omöjlig de närmaste decenniet, i och med den akuta klimatkrisen: ”Rynkor, säger du? Det brinner ju överallt?”
9. Var är gubbarna?
Varför har ingen man skrivit reflekterande över sina rynkor och hängande hudveck? frågar sig Victoria Greve i GP (1/1). Spådomen: Eftersom kvinnor i allt större utsträckning intar ledande positioner i samhället och i arbetslivet kommer männen snart inte lika självklart att kunna räkna med ekonomisk trygghet, jobb eller partner. Då blir utseendet viktigare också för dem, skriver hon och avslutar: ”På något perverterat sätt är det demokratiskt.”
10. Bort med plastikskammen
SVT-dokumentären ”Under kniven” har premiär (12/1). Journalisten Erik Galli, som själv plastikopererat sig i smyg i tio år, tecknar bilden av ett Sverige där skönhetsingrepp blivit allt vanligare. I programmet försöker han bland annat göra upp med skammen kring ingreppen.
11. Gängets enda gammelsmurf
I två avsnitt av podden ”Stormens utveckling” (16/12) och (20/1) pratar Ola Söderholm och Liv Strömquist om olika aspekter av skönhetsdebatten. Går man mot strömmen riskerar man att bli gängets enda gammelsmurf och misstas för sina kompisars farmor, säger de. Å andra sidan är skönhetsingrepp en oattraktiv signal om att ”inte ens jag tycker att jag duger”. ”Man gör det för att vara sexig, men det är osexigt att göra det”, slår Ola Söderholm fast.
12. Kräv inte kärlek för ingreppen
”Det är ovärdigt att drömma om en ny näsa” menar Valerie Kyeyune Backström i Expressen Kultur (13/1) om ”Under kniven”. På samma kultursida skriver Gunilla Brodrej (17/1) ”Ska man inte få göra vad man vill med sin kropp? Jo så klart. Men det är ingen mänsklig rättighet att få kärlek för det.” Både känslan av att vara ful och fel och känslan av att vara universums mittpunkt avtar med åldern, menar hon – i rak motsats till Åsa Linderborg och Ann Heberleins inlägg.
13. Stelnat intellekt – det farligaste ålderstecknet
”Lättare att förbli snygg än att fortsätta vara nyfiken” skriver Karin Olsson i Expressens (23/1) en text om de farligaste ålderstecknen: Likgiltighet, bitterhet och brist på nyfikenhet. ”Medan det är lätt att trolla bort bekymmersrynkan med botox, kräver det rörliga intellektet ett stort arbete, som vi sällan pratar om.” skriver hon.