BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag hade bara en tanke i huvudet: ”Bryt inte ihop”, säger mannen i publiken efteråt och tillägger:
– Jag har stått högvakt förut så jag har övat på det där med att stå still utan att röra en min. Men det där kändes riktigt jobbigt, jag blev faktiskt förvånad själv över hur obekväm jag kände mig.
– Varje gång vi framträder får vi sådana reaktioner, att folk blir obekväma, säger Emelie Enlund som är en av dansarna i danskollektivet JUCK. Hon fortsätter:
– Vi utmanar ju jättemycket. Vänder och vrider på sociala konventioner och leker jättemycket med makt. Det är ju liksom ett tryggt rum och därinne skapar vi ett otryggt rum för att man som publik ska få syn på sina egna dogmer. Vi får ofta höra att publiken har gått igenom hela känslospannet; man har känt sig förskräckt, provocerad, glad, äcklad och kanske ledsen.
Ser fram emot samarbetet
Nu åker alltså JUCK ut på turné tillsammans med rapparen Nathalie ”Cleo” Missaoui med avstamp i den ideella föreningen FATTA:s agenda att förebygga sexuellt våld och verka för samtycke. Nathalie, som själv var med och grundade FATTA för fyra år sedan, ser framemot att lyfta föreningens budskap i samspelet med JUCK:
– Vet man vilka JUCK är och vet man vem jag är så kan man nog känna vad man kommer att få se. Vi har båda tydliga åsikter och budskap i vår musik och vår dans och det är fantastiskt kul att jobba med någon som man delar det med, men som uttrycker det på ett helt annat sätt.
Även Emelie Enlund tror att kombinationen av deras olika uttryck kommer att bidra till en stark scenupplevelse:
– Cleo är jättestark på scen och vi är jättestarka på scen. Hon har ju språket med sig på sitt sätt och vi har det fysiska på ett helt annat sätt. Jag skulle säga att vi kompletterar varandra skitbra, säger hon.
Hyllat framträdande
Det är egentligen inte första gången som Cleo och JUCK jobbar tillsammans. De gjorde ett hyllat gemensamt framträdande på festivalen Urban Connection i Stockholm förra året och det var då idén till en framtida turné började utformas.
– Vi satte ihop en föreställning tillsammans och det blev väldigt fett. Så såg Riksteatern den föreställningen och ville ta konceptet och göra något i större utsträckning, berättar Nathalie Missaoui.
Sverigeturnén kommer att ha premiär i Umeå, staden som Nathalie växte upp i och fortfarande kallar sitt hem. Det var också här som hon var med och startade föreningen FATTA för fyra år sedan, som en reaktion på ett uppmärksammat våldtäktsmål där en man friades i tingsrätten efter att ha våldtagit en 13-årig flicka med en vinflaska.
– Det känns självklart att vi ska ha premiären i Umeå, det finns en tanke med att vi har valt att göra så. Det var här det började, det var här FATTA började. Och även om jag inte bor där just nu så kommer det alltid vara mitt hem. Det känns väldigt fint och tryggt för mig att vi börjar där, säger Nathalie Missaoui.
”Ger oss liksom eld till föreställningen”
Både Nathalie och Emelie menar att höstens alla #metoo-upprop har visat varför sexuellt våld är ett ämne som fortfarande måste lyftas och diskuteras. Men att det också finns utmaningar med att genomföra en turné som är baserad på ett sådant tungt ämne.
– Ämnet hade ju varit aktuellt annars, men nu kommer det att vara superaktuellt. Jag tror att vi kommer upplevas som en del av allt det här. Att få åka runt och spela en föreställning om just de här ämnena, med just den här tajmingen, jag tror att det kommer kännas väldigt starkt. Både jobbigt och häftigt naturligtvis, säger Emelie Enlund.
Nathalie Missaoui ser allt som har kommit fram med #metoo lite som ett bakslag, eftersom hon hade hoppats på ett mer jämställt Sverige år 2017. Men hon har även fått energi och extra motivation från rörelsen.
– Det var ju min upplevelse att vi hade kommit någon vart sedan vi startade FATTA för fyra år sedan. Men vi hade visst inte det, nu händer ju allt igen. Men samtidigt känner jag att ”fan, då kör vi igen då”. Att det här händer just nu ger oss liksom eld till föreställningen, säger hon och fortsätter:
– Det är mycket som är läskigt med den här turnén också. Vi åker runt och pratar om det typ tyngsta ämnet som det går att prata om och det kräver enormt med fokus och närvaro från en själv för att det ska kännas på riktigt. Det är jag lite rädd för, men samtidigt ser jag fram emot att få gå in i det här och bara ge allt.
Och trots utmaningarna så känner sig även Emelie Enlund peppad. Det hon hoppas på allra mest är att föreställningen ska få folk att prata, och gärna mellan generationerna.
– Mest hoppas jag att föreställningen ska bli något slags bollplank och en upplevelse som folk kan ta med sig hem och prata om med sin familj, vänner eller kanske morföräldrar. Att det väcker samtal för folk hemma om hur samhället ser ut, hur det är för olika människor och hur det har varit i olika tider, det är det jag hoppas på.