Den äran går i år till The Soundtrack of Our Lives, Petter, Monica Törnell, Lars Gullin och Brita Borg.
– Jo, men det är klart att det finns någon form av glädje i det. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om sådant här, men det är väl som en guldklocka för lång och trogen tjänst, säger Ebbot Lundberg i The Soundtrack of our lives.
Han säger att han förhåller sig till utmärkelser och priser ungefär som till recensioner.
– Jag gillar ju bara de dåliga, så man kan läsa vad som var fel. Så det hade varit kul med utmärkelsen ”Sveriges sämsta band”, om den funnits, skrattar han.
Swedish Music Hall of Fame startades av insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus 2011, starkt influerat av den amerikanske föregångaren Rock and roll hall of fame. 2014 valdes de första artisterna in, och då hela tolv stycken då man startade med storheter som Abba, Ebba Grön, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund. Sedan dess har antalet nyinvalda varit lite olika, och även juryn har förändras från år till år. Redan invalda artister ingår även i en ”storjury” med möjlighet att påverka om de skulle önska.
För Monica Törnell sammanfaller utmärkelsen med flera andra milstolpar.
– Det känns väldigt bra och roligt. Det är kul också att det sammanfaller med att det är 60 år sedan jag debuterade på scen, 1962, när jag var åtta år gammal. Och i höst är det också 50 år sedan jag släppte min första skiva.
Monica Törnell stod på toppen av sin karriär 1986. Hon hade precis vunnit Melodifestivalen ihop med Lasse Holm med ”"E' de' det här du kallar kärlek" och kort innan haft en brottarhit med låten ”Vintersaga” när hon en dag bara ramlade ihop, utbränd.
– Det var väl ganska mycket på grund av de framgångarna, och hur det hanterades av skivbolaget. Allt som drabbat mig är ju stressrelaterat från början. Jag fick massa infektioner och immunförsvaret orkade helt enkelt inte, berättar Monica Törnell.
Efter år av provtagningar och behandlingar av olika slag fick Monica Törnell diagnosen ME, tidigare kallat kroniskt trötthetssymptom. Efter många år borta från scenerna gjorde hon ändå en liten comeback 2017, med första nyinspelade materialet på 25 år. Men hon är väldigt noga med att påpeka en del saker kring sin sjukdom.
– Att det gick så illa är varken Cornelis eller Lasse Holms fel. Det var mitt eget fel som inte taggade ner. Jag trappade upp när jag mådde dåligt istället. Att jag höll ut så länge som jag ändå gjorde var väl för att man är av den gamla skolan som bara ska köra på.
Cornelis Vreeswijk var den som upptäckte Monica Törnell 1971. Han råkade befinna sig på hennes pappas krog i Söderhamn där den 16-åriga Monica sjöng. Cornelis och dåvarande hustrun Bim tog henne under sina vingar, ordnade demoinspelning och kontakt med skivbolag.