Lilla Femtinge, strax norr om Sävsjö, är en ganska klassisk småländsk by. Men den innehåller något alldeles säreget. På en loge driver paret Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson sedan 2014 en teater. Enligt parets egna siffror har 11 000 besökare sedan dess kunnat ta del av deras föreställningar. Bland annat har de hyllats för produktioner som ”Drömmen om folkparken” och ”Jukebox”.
– Hans-Åke kommer här ifrån, men vi flyttade ftillsammans från Stockholm 2010 – och vi såg potentialen redan från start. Loftet har 11 meter i takhöjd. Tömd på hö och prylar blev det en fantastisk teaterlokal, säger Linda Elaine Byman.
Hon fortsätter:
– Vi kände så starkt att det fanns potential för en fri professionell teatergrupp här. Vi tänkte bara: Vi gör det! Nu har det blivit lite av en tradition för många att ta sig hit på sommaren. Gör man nånting här – och levererar – så kommer publiken, men det gäller att jobba hårt för det.
Drabbades hårt
Men pandemin drabbade teaterverksamheten hårt. Den lilla teatern fick ställa in sin turné, sin julshow och därutöver coronaanpassa hela sin verksamhet, vilket tvingade dem till timmar av påfrestande merjobb.
Men trots pandemin och restriktionerna lyckades Femtinge producera hela 137 föreställningar under 2020. För sitt engagemang under pandemin har paret fått företagspriset "Årets Nytänkare" i sin hemkommun Sävsjö. En av idéerna som gjorde detta möjligt var konceptet ”Kulturbud”. I korthet innebär konceptet att teatersugna människor i Jönköpings län kan beställa en kulturupplevelse – och få den framförd hemma, utomhus. Bor man i övriga Sverige kan man även få en inspelad variant av underhållning.
– När allt ställdes in i våras kände vi: Vad kan vi göra? Blombud funkar ju, då kan vi väl också leverera nåt sådant, ett skräddarsytt koncept för beställaren.
Otroliga möten
Femtinge teater har med sitt kulturbud även besökt ett 80-tal äldreboenden. Just till äldreboendena har det varit föreställningen ”Drömmen om folkparken” som gjorts om till passande format.
Linda Elaine Byman berättar om att föreställningarna har gett upphov till känslofyllda möten som hon kommer bära med sig länge.
– När någon inte har träffat sin anhöriga på flera månader, och kanske inte upplevt kultur på ännu längre tid, då händer det något i mötet med levande kultur och musik. Dessa möten har varit helt otroliga, mycket tårar, mycket skratt.100-åringar har stått och diggat. Personalens engagemang har också varit fantastiskt. På ett ställe vi besökte var de äldre uppklädda, som om de var på folkparken. Det har hänt att vi har fällt en tår på väg hem ibland.
Hon efterlyser ett tydligare engagemang från politikernas sida.
– Fortsatt stöd till kultursektorn är ett måste, så att det finns verksamheter kvar att starta upp när det återgår till det någorlunda normala.
Hon önskar också att frånvaron av kulturellt utbud under pandemin har fått upp ögonen på folk för hur viktig kulturen är för samhället – både socialt och ekonomiskt.
– Vi har med egna ögon upplevt hur mycket teater och musik betyder för människor, speciellt i isolation och kris.