BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Uppgång och fall skiljer sig vid första ögonkastet inte speciellt mycket från föregångarna, men snart ser jag att det är just feminismen som saknas. I 100 procent fett handlar nästan alla serier om systerskap och feministisk kamp. Samma sak i de uppföljande Einsteins fru och Prins Charles känsla som fint illustrerar olika kända kvinnors liv sedda genom feministiska glasögon. Sedan kom Kunskapens frukt, en hel bok om snippan och dess historia i en patriarkal värld. I Uppgång och fall är feminismen inte huvudtema i en enda serie. En handlar förvisso om en historisk kvinna, nämligen den extremistiska marknadsliberalen Ayn Rand men hon beskrivs av naturliga skäl inte särskilt kärleksfullt.
Men berättarstilen här är den samma, humorn, fotnoterna, de absurda dialogerna och det snabba bildspråket med yviga figurer med vild mimik. Det finns inga karaktärer eller direkt handling att hålla sig i, det hela är som en blandning av ståuppkomik och föreläsning.
Bildande är det, jag lär mig mer om hur kapitalismen fungerar och om konsekvenserna av frihandelsavtalet TTIP. Jag skrattar när hon funderar på varför ingen presenterar henne som medelklassförfattare, är det så självklart att en författare kommer från medelklassen att det är som att kalla henne ”den tvåarmade författaren”?
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
Sedan kommer serien med rubriken Göra rätt och jag blir plötsligt osäker på vad Liv Strömqvist vill säga. Hon vill reda ut varför det går så dåligt för vänstern och skriver att vi lika gärna kan erkänna att högern har satt ramarna för all ekonomisk politik samtidigt som de ”progressiva krafterna i samhället består av ett gäng moraliskt högfärdiga böl-ungar (jag själv inkluderad) som ( ... ) ägnar all sin energi åt att iscensätta en egen, perfekt och ”god” personlighet på internet, och bevaka varandra som Stasi.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Liv Strömqvist är inte känd för sin mildhet. Jag minns med glädje dissen mot Robert Gustavsson ur Ja till Liv!: ”Du ser ut som om någon har flått Peter Settmans farfar och lämnat huden i en hög på golvet”. Kul! Men nu driver hon idén om att ett alltför hårdnackat dömande av meningsmotståndare saboterar vänsterns möjlighet att växa.
Visst finns det en ängslighet och en moralism inom vänstern, det är absolut viktigt att prata om. Det har det gjort länge (alltid?) och jag är inte övertygad om att det var bättre för, som Liv Strömqvist skriver och exemplifierar med Spanien på 30-talet. Var det verkligen så lätt att vara socialist då?, undrar jag stillsamt.
”Progressiva krafter”
Jag blir förvirrad av detta begrepp ”progressiva krafter” som Liv Strömqvist sätter som synonymt med vänstern, så som jag uppfattar det i alla fall. Vänstern/de progressiva krafterna sysslar för mycket med saker som inte är politik. Vem jag blir kär i, vem jag ligger med, skriver Liv Strömqvist som exempel på frågor som inte är så politiska. Även vad jag har på mig, vad jag äter. Okej, det individualistiska är ett problem. Men var lite mer specifik! Menar du välbärgade personer som köper ekologiska grönssakssmothies och tror att världen blir bättre av det? Kan och vill de ens placeras i en vänsterrörelse? Eller är det hbtq-personer? Antirasister som förespråkar separatistiska rum? Det är väl ändå skillnad. Och när det i dag är så lätt och populärt att håna den så kallade identitetspolitiken, för ja det är det, från både höger och vänster, det är inte att sparka in en av moral hårt igenmurad dörr, så tror jag att det är viktigt vad vara tydlig.
Rolig och viktig
Det bästa i denna bok är när Liv Strömqvist, vilket hon ju själv också förespråkar, riktar blicken bort från de likasinnade och går hårt åt kapitalismen, företagsledarna, marknadsliberalerna och överklassen. Då är boken både rolig, viktig och mycket upplysande.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.