Marcus och Martinus tävlar för Sverige och Nebulossa representerar Spanien i Eurovision.
Bild: Christine Olsson, Johan Nilsson/TT (montage)
Dagens ETC
Samma kväll som finalen i Eurovision song contest i Malmö arrangeras ett ”folkmordsfritt alternativ” till alla som vill visa sitt stöd för Palestina och Gaza. Bakom musiktävlingen Falastinvision står en grupp aktivister.
– För mig som palestinier känns det som att bli spottad rakt i ansiktet att Israel får vara med och tävla i Eurovision, säger Sabrin Elhessi, en av Falastinvisions arrangörer.
Bidrag från Sverige, de nordiska länderna, Spanien, Österrike och Palestina. Det kan publiken i Malmö se fram emot den 11 maj, när musiktävlingen Falastinvision går av stapeln på klubb- och konsertlokalen Plan B .
Aktivisterna bakom initiativet manar till bojkott av Eurovision och erbjuder istället ett ”folkmordsfritt alternativ”.
– Alla som har en låt som på något sätt har en koppling till Palestina kan vara med och tävla. Vi vill uppmärksamma palestinsk kultur och identitet, säger Sabrin Elhessi, arrangör.
Sedan kriget bröt ut har Israel har bombat flera kulturcenter på Gazaremsan, ändå har kulturen fortsatt att spela en stor roll i området.
– I sociala medier kan man se hur Gazas befolkning, trots att de är mitt i ett folkmord, fortsätter att sjunga och dansa. Det för med sig glädje. Det är det vi satsar på under Falastinvision, att visa kulturens roll i det här och att se till att den palestinska befolkningen inte glöms bort, säger Sabrin Elhessi.
Den senaste veckan har det rapporterats om att flera artister som skulle ha ska spelat under Malmö stads Eurovisionvecka nu har ställt in sin medverkan. Bland dessa finns akter som Titiyo, Dotter och Medina.
– Artister som bojkottar Eurovision och Malmö stads arrangemang kan komma till oss, säger Sabrin Elhessi som ännu inte vill avslöja hur många bidrag de har fått in.
Hur ser ni på att Israel får vara med och tävla i Eurovision?
– Vi tycker att det är hemskt och orättvist. Vad sänder det för signaler att en stat får gå runt och mörda och ändå vara med i tävlingen? Varför visar man inte tydligt i Europa att man tar avstånd från folkmordet? Det är riktigt, riktigt illa. Det är 14 000 barn hittills som dödats, förutom de lik som ligger under rasmassor som man inte kunnat nå fram till, säger Sabrin Elhessi.
Hon kommer själv från Gazaremsan där hon har både släkt och vänner.
– För mig som palestinier känns det som att bli spottad rakt i ansiktet att Israel får vara med och tävla i Eurovision. Det visar tydligt att vi inte har något värde. Om vi inte hade varit avhumaniserade så hade hade Europa och alla andra länder stått emot. Men nu får Israel fortsätta, säger hon.
– Genom att låta Israel tävla i Eurovision säger man indirekt: Ni kan fortsätta mörda palestinska kvinnor och barn och fortfarande ha ett rum att bli välkomnade till.
Sabrin Elhessidrar paralleller till Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
– Nu ska jag inte jämföra krig, men det är bara en tiondel i jämförelse med vad som hänt i Gaza. Då var Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) väldigt snabba med att porta Ryssland från tävlingen.
Vad tycker du om argumentet att Eurovision song contest inte ska vara en politisk tävling?
– Om det inte hade varit en politisk tävling så hade man väl bjudit in Palestina också? Man kan inte bara bjuda in den ena parten och skita i den andra. Eurovision song contest skapades för fred, och då blir det en sådan dubbelmoral att ta med en stat som inte står för fred och som har mördat så otroligt många civila, varav många är barn, säger Sabrin Elhessi.