Sami började supa redan som 11 åring. När dokumentären ”Raggarjävlar” börjar har han hunnit fylla 22, bor i husbil och har betalningsanmärkningar upp till öronen – efter att på fyllan råkat ta ett blancolån på 315 000 kronor. I nästan osannolikt skrotiga bilar sladdar kompisarna runt på olika bilträffar och super sig sluskfulla. Samis månadskonsumtion av cider: 55 liter.
Kommentar: ”Alltså det är sån jäva grogghagga-varning att dricka vin”, även ett av många uttalanden som fått DN:s Fredrik Strage att kalla filmen för ”den citatvänligaste socialpornografin sedan Dom kallar oss Mods”.
”A bunch of motherfuckers”
Den som följt Sami och gänget Mattsvart i tre år är filmaren och regissören Sebastian Ringler. Det började med att han letade inspelningsplatser till en Avicii-video. Under Årjängs marknad mötte han för första gången delar av gänget Mattsvart, som låg och brottades i ett dike.
– Den scenen är med i dokumentären. Sami och hans kompis Adam skriker ”Raggare is a bunch of motherfuckers!!”. Sen träffade jag Sami flera gånger och han bara växte. Han har djup, intelligens och har gjort det till en grej att använda otypiska uttryck. En citatmaskin. Och jag förstod att det skulle hända mycket kring honom, säger Sebastian Ringler.
Raggarkulturen är en del av svenskt kulturarv som syns alldeles för sällan i medier, menar han.
– Det kommer tiotusentals besökare till bilträffar som Classic car week i Rättvik och Power meet i Västerås, ändå har det inte gjorts någon dokumentär om raggare på länge, säger han.
Fyllornas baksidor
Filmen börjar med nästan 20 minuter hårt festande på bilträffar runt om i Sverige: Västerås, Rättvik, Sala. Men hur länge är det egentligen kul med ständiga bakfyllor och påminnelser från Kronofogen? Snart växer Samis insikt om att han måste börja styra upp sitt liv.
– Som filmare märkte jag snabbt att han sitter inne på många av sina egna svar. Han vet att det destruktiva livet tär på honom, men frågan var om han skulle ha styrkan att vända det.
Filmen kretsar också mycket kring det sociala arvet och vad det betyder för gängets förutsättningar och drömmar. Samis mamma är orolig för sonens festande, eftersom alla hennes tre syskon har dött på grund av alkoholism. Men när raggarna försöker bräcka varandra i mörkast släkt-historier vinner ändå raggaren Angelica: ”Min morbror var otrogen med min morfars kärring. Så morfar tog livet av sig. Nu bor de ihop. Så han blir typ pappa till sin lillebror.”
Flera i gängets mardröm är att bli vuxna och vanliga Svenssons. Varför?
– Det är ju så befriande att bara leva i nuet, köra en skruttig bil och festa. Man vill alltid vara ung. Och så blir man lite rockstar när man cruisar på Sveavägen i en skrotig bil och spelar jättehög musik.
Vad gör Sami idag?
– Han söker nytt jobb och hans skuldsanering ska snart komma igång. Han är en sjukt smart person, så jag tror verkligen att det kommer att gå bra för honom.
Med realityserien Kungarna från Tylösand 2010 fick Kanal 5 skarp kritik för att de exploaterade och skandaliserade stupfulla unga från arbetarklassen. Vilka etiska avvägningar fick du göra för att inte hamna där?
– Alla dokumentärfilmare måste förhålla sig till sin moraliska kompass: Var drar man gränsen och vad är ok? Jag har tagit bort vissa historier som var för privata och sånt som kan ligga folk i fatet. Sami och de andra fick sett klippningen innan filmen var klar. De älskar den! Det var viktigaste, att de som är med i filmen ska kunna se den och vara stolta.