Men det som skiljer den här träningen mot alla andra under en vecka på Heden är både glädjen i varje passning, men också med vilken betydelse passningarna har för personerna som slår dem.
Föreningen Rampen är just nu på väg in i sin andra sommar som fotbollsklubb. Det är en förening som under det senaste året har använt sig av fotbollen för att bryta segregation och socialt utanförskap för att bana väg in i det svenska samhället för nyanlända tjejer, en grupp som nästan helt har blivit förbisedd när det gäller den typen av engagemang.
En som har hittat föreningens verksamhet är 15-åriga Zahrah Elmi från Tuve.
– Rampen betyder jättemycket för mig. Det här är det mest kärleksfulla laget som finns i hela världen, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Främjar mångfald och öppenhet
Föreningen har nu vuxit så pass mycket att de i vintras kände sig mogna för att arrangera en lokal variant av fotbollsturneringen Tillsammans cup som spelades för första gången i Stockholm i fjol. Det är en turnering där nyanlända och etablerade ungdomar blandas upp i olika lag och spelar fotboll med och mot varandra för att främja mångfald och ett öppet Sverige.
– Målet är att varje gräsplätt i Sverige ska fyllas med fotboll på nationaldagen. När vi i Rampen fick frågan om att hålla i -cupen i Göteborg var vi självklart jättepositiva. Genom att vi dessutom har fått en halvtidsanställning i föreningen kunde vi fokusera på cupen trots att vi själva egentligen bara är i startgroparna med vår verksamhet, säger Jaandrée Marie Borelius, tränare och en av grundarna av Rampen.
I år kommer Tillsammans cup att arrangeras på 13 olika orter under nationaldagen. Grundtanken är att spelarna ska få en chans att mötas över både nationsgränser och stadsdelsgränser. Därför har det inte gått att anmäla redan existerande lag till turneringen. Lagen lottas i stället direkt på morgonen inför cupen.
– Nackdelen med det upplägget är att det varit svårare att locka hit de som är riktigt fotbollsintresserade eftersom de gärna vill vinna med sina lag. Men det här är en fairplay cup så det handlar inte om att vinna utan om att ha kul tillsammans och lära känna nya personer, säger Jaandrée Marie Borelius.
Rampen hoppas kunna locka mellan 300 och 400 spelare till Tillsammans cup. Målet är att hälften ska vara nysvenskar och hälften etablerade svenskar. Men förhoppningen är inte bara att få en blandning när det kommer till ursprung, också om att få en blandning när det gäller ålder på spelarna.
– Vi vill inte bara nå barn och ungdomar, utan även äldre. Vi vill ha en bred målgrupp för att få mångfalden, säger Jaandrée Marie Borelius.
Bygger broar
Efter att ha arbetat med Rampen aktivt i över ett år har Jaandrée Marie Borelius och de andra tränarna i föreningen kunnat se vad fotbollen kan betyda för den som är ny i Sverige.
– Den betyder allt för de här människorna. Fotboll är ett språk som alla kan prata oavsett kulturell eller nationell identitet, kön eller socioekonomisk härkomst. Fotbollen hjälper till att bygga broar, säger hon.
Flera av tjejerna i Rampen har fått både sommarjobb och utbildningsplatser tack vare fotbollen. Men framför allt har de byggt upp en helt annan självkänsla.
– Tjejerna blir trygga både i sig själva och i sina kroppar. När vi började med det här var vi inne i en gymnastikhall utan insyn, nu tränar vi mitt på Heden där alla kan se oss, säger Jaandrée Marie Borelius.
45 kom på första träningen
När de startade föreningen hade de ingen aning om hur stort eller litet intresset skulle vara. Men redan på den första fotbollsträningen kom 45 tjejer. Sedan starten har de haft omkring 200 tjejer med i verksamheten – en stor andel av alla ensamkommande tjejer som kommit till Göteborg under det senaste året. Numera kommer omkring 40 spelare på varje träning och på varje match.
– Vi har träning en gång i veckan och match en gång i veckan, säger Jaandrée Marie Borelius.
En av spelarna i Rampen som definitivt kommer att finnas med på fotbollsplanerna på -Heden under nationaldagen är Nacimo Hasan, 18 år från Angered.
– Tillsammans cup är fantastiskt. Det är precis vad vi behöver i Göteborg. Vi måste ha ett ställe att samlas på, över alla kulturer, säger hon.