– Vi ringde och frågade om vi fick spela. Vi vill vara med för att det är så viktigt med kulturella evenemang i glesbygden och inlandet. Det här är inte någon traditionell inlandsfest, utan en nyare och fräschare variant, säger Axel Andersson, trummis i Glesbygd'n.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Glesbygdens revansch
Han menar att han som inlandsbo ofta får höra att det är trasigt, fattigt och ständiga nedskärningar i inlandet, och att kultur på något sätt är en kvalitetsstämpel för att framåtanda och livsgnista finns.
– Vi ser jättemycket fram emot detta. Det är bra att det är blandade genrer som spelar, och det kommer nog en blandad publik. Det är lite som att gå på fest med människor i olika åldrar, unga, gamla och folk med olika bakgrund – de brukar vara de roligaste festerna, säger Axel Andersson.
Hembygdshelgen har funnits länge, och hit kommer hemvändare som har anknytning till Vilhelmina.
Ida Heidenberg jobbar på Folkets hus sedan två år tillbaka. Innan bodde hon i Umeå, Oslo och Göteborg, och väl i Vilhelmina började hon sakna livemusik. Därför hörde hon av sig till band hon känner för att dra ihop en musikfest.
– Det finns jättemånga band i mellansegmentet som vill ha spelningar, så det har inte varit några problem att boka musiker. Vi har åtta band per kväll som spelar, och alla älskar det de gör, säger Ida Heidenberg.
Lockar västkustsk publik
Det blir en blandning av rock, funk, pop, soul och reggae och Ida hoppas hinna lyssna åtminstone en stund på alla olika band som spelar. Hon är ensam initiativtagare och arrangör och har roddat i förberedelserna inför festivalen länge.
– Det ska bli jättespännande. Jag hoppas på bra väder och att det kommer folk från Umeå och Skellefteå och lyssnar. Det kommer en buss med människor från Göteborg, vet jag, vilket är jättekul. Och jag hoppas verkligen att alla Vilhelminabor besöker oss nu när det händer något här, säger hon.
Scenen är ute vid Folkets hus och inomhus finns en festlokal med bar och pingis, ett loungeområde och bowlingen är också öppen.
Axel Andersson och Glesbygd'n spelar på lördagen, och i kväll har de ett gig på Hundra i Umeå. Deras vemodsreggae beskriver han som politisk och som lyfter frågor som är värda att tas upp.
– Exempelvis så handlar vår låt ”Apor utan berg” om den hårda expansionen i Umeå som har skett efter 2014 där politiker springer byggherrarnas ärenden. Det satsas mer på konsumtion i stället för den DIY-anda som har funnits. Man glömmer vad som är Umeå och dess identitet, menar han.
– Men Umeåborna ska vara tacksamma. Konstnärssjälar från inlandet flyttar till Umeå för att hitta likasinnade. Därför blir det ett koncentrat av drivna människor i stan, men många av dem är ditflyttade. Det är väl fördelen av centraliseringen – den kulturella vinsten. I och med festivaler i inlandet hoppas jag att kids på orten kan känna att de kan bo kvar och vara kreativa. Därför är det så jävla viktigt med den här festivalen i Vilhelmina – att visa att kulturen finns och att det går att vara kvar här och utöva den, säger Axel.