Första priset som delas ut under kvällen, utöver ungdomspriset Lilla Augustpriset, är årets fackbok och går till Nina van den Brink för hennes biografi om Maja Ekelöf, ”Jag har torkat nog många golv”.
Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink
Norstedts
Priset till Nina van den Brinks ”Jag har torkat nog många golv” var en riktigt glädjande vinst i en i fackboksklass som i år i stor utsträckning ägnades att berätta den svenska historia som gömts undan, ansetts olämplig, ointressant eller icke-existerande. Den svarta historien, i Amat Levins bok, de födande kvinnornas historia, i Maja Larssons ”Kläda blodig skjorta” och på sätt och vis också vår omedelbara samtids historia om skenande klyftor och roffarkapitalism på hemmaplan i Andreas Cervenkas ”Girig-Sverige”.
Nina van Der Brink skriver städerskornas historia, med fokus på den diktande städerskan Maja Ekelöf, hon som skrev det ikoniska verket ”Rapport från en skurhink” 1970 och och bröt tabun för vad litteratur får vara.
Det kryllar inte av städerskors vittnesmål i den svenska litteraturen sedan dess, på senare år har både hemtjänstpersonal och kassabiträdern klivit fram i en ny våg arbetarlitteratur. Men Nina van den Brink, som själv tillhör en släkt av städerskor, gör en verklig välgärning för vår förståelse av det samhälle vi lever i när hon lyfter fram Maja Ekelöf i sin smittande biografi.
– Jag vill tacka både jurygrupperna för att ni kunnat ta till er en fattig städerska som verkligen trodde på förändring, sa hon i sitt tacktal.
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Pris för årets barn- och ungdomsbok går till ”Vi ska ju bara cykla förbi” av Ellen Strömberg.
Romanen handlar om Panda och Malin som är 15 år och bästa vänner sedan länge. Just 15-åringar som ska ta klivet mot gymnasiet och det kommande vuxenlivet, är ungdomsromanens mest återkommande motiv.
Manda och Malin lever ett småtråkigt småstadsliv och börjar söka efter sin nya och mer spännande identitet. Ellen Strömberg skildrar skavet mellan hur de uppfattas och hur de känner sig. Tonårsflickorna hamnar i sin iver i att söka efter spänning i situationer som kan bli farliga och vänskapsbandet mellan dem och hotar ibland att brista.
”Vi ska bara cykla förbi” har fokus på relationerna mellan flickor och kvinnor, med ett slut som elegant bryter mot konventionen om att parbildning är det målet för unga flickors drömmar.
Ellen Strömberg har gett ut böcker för både barn, unga vuxna och vuxna. En röd tråd i hennes författarskap är ett enkelt och tydligt språk, där den psykologiska skärpan ändå finns med.
En uppenbart tagen Ellen Strömberg hann i sitt tacktal med att tacka förläggare, citera sin mans svordomar och skämtsamt tacka Nora Khalil för att hon inte vann.
– Jag borde tagit betablockerare, hann Augustprisvinnaren också med att säga innan hon klev av scenen.
Årets svenska skönlitterära bok
Kvällens sista pris delas ut i kategorin årets skönlitterära bok och går till Ia Genberg för ”Detaljerna”.
I den skönlitterära Augustkategorin har konkurrensen minst sagt varit hög i år. Johannes Anyuru nominerades till priset för fjärde gången med sin bok ”Ixelles”, Lina Wolff och Jenny Tunedal för andra med sina ”Djävulsgreppet” och ”Dröm baby dröm”.
Ia Genberg lyckades ändå sticka ut med sin nätta roman ”Detaljerna” som cirkulerar kring en kvinna och fyra möten som format henne.
– Jag har absolut ingenting att säga, sa Genberg efter att ha mottagit priset. Men fortsatte sedan med att beskriva litteratur-Sveriges kommersiella utveckling.