BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Efter att ha haft framgångsrika lag både på dam- och herrsidan under 1990-talet saknar Troján sedan 2011 ett damlag i rugby. Men det är något som föreningen hoppas kunna ändra på. Till år 2020 är målet att ha ett damlag som tävlar i det som kallas sjumannarugby.
– När de är barn spelar de blandat, och då är det många tjejer som kör. Men när det är dags att gå vidare så finns inget för tjejerna och då är det ju så klart att de slutar spela, säger Pasi Niemelä som är tävlingsansvarig i föreningen och som i dag står vid sidan och tittar på träningen.
En av de som tränar är Lisa Lindskog. Hon började med rugby för lite mer än ett år sedan, men har redan blivit uttagen till U18-landslaget. Hon upptäckte rugbyn genom bekanta inom kyrkan, där hon är fritidsledare.
Vill kunna utvecklas mer
Lisa Lindskog saknar ett damlag i stan för att kunna utvecklas mer.
– Det är ett stort problem för träningen att vi inte har ett damlag. Så det är skönt att vi har börjat träna med herrlaget nu, så att vi får ordentliga pass.
Hennes mål är inställt på att ta plats i landslaget i framtiden. För att nå dit tränar hon fyra gånger i veckan utöver lördagspassen. Hon menar att det krävs en blandning av fysiska egenskaper för att bli bra.
– Det finns vissa uppsatta krav för att du ska kunna delta i landslaget, som att ta 100 kilo i squats. Men det krävs också att du är snabb och uthållig.
Till skillnad från ishockey, där damhockeyn har en egen uppsättning regler, och bland annat tacklingarna är begränsade, har damrugbyn samma regler som herrarna. Det är något som Lisa menar lockar många som tidigare har spelat hockey, men som har saknat möjligheten till fysisk kontakt under spelets gång.
– Det är en väldigt rolig sport och det är speciellt med den fysiska närkontakten, säger hon.
Under året har de damer som har velat spela matcher gjort det med Kalmars lag. Men det är en lång resa dit och det finns ingen möjlighet att träna ihop, vilket Lisa menar märks när man spelar matcher.
– Det blir ju inte så samspelt eller så mycket laganda när vi bara dyker upp på matcherna, säger hon.
Det finns väldigt många olika typer av rugby. Den vanligaste typen kallas union rugby där 15 spelare finns på planen. Men sedan OS i somras är sjumannarugby en olympisk sport. Det var första gången rugby var med i OS-sammanhang sedan 1924. Något som Troján hoppas kommer att öka intresset för sporten.
Högsta europaserien
Dessutom har det svenska damlandslaget i sjumannarugby precis gått upp till den högsta europaserien, grand prix. Nu satsar de på att kvala in till OS i Tokyo 2020.
– Förhoppningsvis blir fler inspirerade att börja spela även i Norrköping när det går bra för landslaget. Då finns det ju ett tydligare mål att kämpa mot för de aktiva, säger Pasi Niemelä.
För att kunna starta ett damlag i sjumannarugby behöver Troján få ihop minst tolv spelare. Satsningen går lite upp och ned, och just nu är de få aktiva damer.
Efter att Lisa och hennes lagkamrater har lämnat planen och gått till duscharna fylls hallen av yngre förmågor. Pasi säger att han hoppas att dessa om några år ska vara Trojáns nya stjärnor, men den äldsta tjejen är i dag bara tio år gammal så det kommer att ta ett tag.