När samkönade äktenskap infördes i hela USA sommaren 2015 kryllade Facebook av regnbågsflaggor. I samband med lagändringen hade företaget lanserat en ny funktion som tillät användare att sätta ett flaggfilter på sina profilbilder. 26 miljoner användare tog tillfället i akt att visa sitt stöd för den nya lagstiftningen genom att lägga ett regnbågsdis över sina profilbilder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samma höst skakades Paris av terroristattacker och 130 personer omkom. Facebook marknadsförde sin flaggfunktion igen och snart fylldes den sociala medieplattformen med den franska trikoloren.
Men lika snabbt ifrågasattes den tänkta solidaritetshandlingen från flera håll. Dagen före hade terrorister dödat 40 personer i ett bombdåd i Beirut, men Facebooks flaggfunktion erbjöd ingen libanesisk flagga. Likaså saknades för Beirut den ”safety check”-funktion som många använde i Paris för att visa att de var i säkerhet, något som tidigare bara hade varit tillgängligt vid naturkatastrofer.
Var det verkligen solidariskt att bara använda den franska flaggan i sin profilbild när så många städer utanför Europa också drabbades av terrordåd? Var olika liv inte lika värda att sörja?
Debattvågorna gick höga, precis som de gjort om hashtaggen #jesuischarlie efter attacken på tidningen Charlie Hebdos redaktion i januari samma år.
Kan skapa egna motiv
Till följd av kritiken har Facebook hållit sig från att marknadsföra sina egna flaggfilter, enligt tidningen Business Insider.
I stället uppmuntrar Facebook nu användare att utnyttja ett filter där de kan skapa sina egna motiv, vare sig det är flaggor eller andra symboler relaterade till deras hjärtefrågor. Men hittills har inga användargenererade motiv varit lika populära som Facebooks egna.
Gör som våra vänner
Använder inte våra Facebookvänner filter i sina profilbilder är det inte troligt att vi själva gör det heller.
Enligt en studie från 2015 är det först efter att vi sett åtta vänner ändra sina bilder som det blir troligt att vi själva gör det, skriver nyhetssajten LiveScience.
Samtidigt är det som enskild Facebookanvändare svårt att få en helhetsbild av hur populära flaggfilter egentligen är numera. Den omskrivna åsiktskorridoren som Facebooks algoritmer skapar kan, lite hårdraget, innebära att ditt flöde är ett hav av flaggor, eller att det i stället bara innehåller kritik av sagda flagganvändning.