BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag kan tänka berättelser men jag kan inte formulera det till en text. Jag kan inte heller läsa andras texter eftersom jag inte klarar av att fokusera och inte kan processa det jag tar in, säger hon.
Det som utlöste sjukdomen var en lång tid med alldeles för mycket att göra. Nene Ormes säger att det handlade om att hon hade för roligt. Hon älskade både sitt liv som författare och arbetet i en bokhandel. Hon älskade också att åka runt och prata om sina egna och andras böcker. Till slut blev det helt enkelt för mycket av det goda.
– Jag tackade aldrig nej till något. Jag försökte i stället göra för mycket för länge, säger hon.
Jobbade som reseledare i Egypten
Nenes Ormes har gått längs en slingrande karriärväg som började med studier i arkeologi och arbete som reseledare i Egypten. Hon hade alltid haft berättandet i sig och bestämde sedan sig för att prova sin förmåga till skrivande, och gick den tvååriga författarskolan på Lunds universitet.
– Det var tack vare den som jag kunde skriva klart min första roman Udda verklighet. Att skriva den första tredjedelen på romanen var bara kul, men det som sedan återstod var sjukt jobbigt. Jag är så tacksam för att de på författarskolan fanns där och pushade mig, säger hon.
När utbildningen var klar började Nene Ormes jobba i den nystartade SF-bokhandeln i Malmö. Anställningen gick utmärkt att kombinera med skrivandet, och hon var i den bästa av två möjliga världar – samtidigt.
Bok nummer två, Särskild, utspelar sig precis som föregångaren i det Malmö vi alla kan se och uppleva. Men i böckernas värld finns också en annorlunda verklighet i staden, där helt andra lagar råder och dit bara de med särskilda gåvor hittar in. I centrum för berättelsen står en Malmöfestival och romanen släpptes under 2012 års festival, där releasefesten blev en del av festivalprogrammet.
En del tre i serien om Malmötjejen Udda är planerad. Boken var till 70 procent klar när Nene Ormes blev sjukskriven för utmattning. Men när hon senare har tittat igenom det hon skrev så känns manuset inte bra.
– När jag skrev var jag på väg in i depressionen. Jag insåg inte då hur mycket mitt mående smittade av sig på Udda och det känns inte helt rättvist mot henne, säger hon.
Osäkert när böckerna kan slutföras
En halvklar bok i genren steampunk, det vill säga science fiction i 1800-talsmiljö, ligger också och väntar på att kunna fullbordas. Men när böckerna kan slutföras är osäkert, för i år har Nene Ormes inte lyckats skriva mer än sex litterärt hållbara meningar.
När det gäller läsandet, som hon har ägnat sig åt både professionellt som bokhandlare och på fritiden, så kan hon inte klara mer än enstaka sidor. Sedan fastnar hon. På senare tid har hon därför börjat lyssna på talböcker i stället.
– Där fortsätter uppläsningen även när min hjärna strejkar. När det gäller enklarare texter där det inte spelar någon större roll om jag missar en eller två sidor ibland, så fungerar det.
Bokklubb med tolvåringar
En läsning som hon har lyckats hålla igång genom en stor del av sin sjukskrivningsperiod är den hon gör i en bokklubb av lite annorlunda slag, då den består av Nene Ormes och tre tolvåringar.
– De är alla barn till vänner till mig, men kände inte varandra tidigare. De läste mycket men hade inte någon i sin närhet att dela intresset med. Det var så jag hade det som barn, vilket fick mig att sammanföra dem i en klubb, säger hon.
I bokklubben läser de mycket fantasy av olika slag, vilket över huvud taget utgör minst 95 procent av allt Nene Ormes läsande. Lästakten passar henne också bra. Det blir 100 sidor ungdomsbok var 14:e dag, något som hon kan beta sig igenom trots sin utmattning.