Men danspedagogerna Heidi Mettiäinen och Tove Brunberg har tagit sig an uppgiften att bidra med dessa nycklar i sommar under danstillfällen som har ägt rum på Bäckby, Vallby, Råby, Pettersberg, Skallberget och Bjurhovda. Den 31 juli till den 11 augusti kommer duon att ha liknande lektioner under evenemanget Try it vid Bombardier arena.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det här är ett sätt att hitta till personer som annars inte skulle gå på danslektioner, säger Heidi Mettiäinen.
Egna rörelser blir dans
Projektet heter Dance your future och temat handlar om vad ungdomarna (riktar sig till 10–15-åringar) drömmer om att göra i framtiden. Utifrån det får personerna skapa sina egna rörelser och dans.
– Några killar som drömmer om att bli fotbollsspelare lyfte in fotbollsrörelser i sin dans, säger Heidi Mettiäinen.
Vid en av träffarna så hade man också temat dataspel.
– När det temat översattes till dans blev det en jättefin dansrörelse, säger Tove Brunberg.
De berättar också om en flicka som Tove träffade på utanför danslokalen en timme före utsatt tid.
Efter lite övertalning ville hon delta.
– Det var ett jättestort steg för den här flickan att vara med, och det var uppenbart att hon var rädd. Hon sade själv att hon var skräckslagen, men ändå var hon med under hela lektionen. Efteråt log hon med hela ansiktet. Det blev väldigt starkt och det kändes som att hon växte flera decimeter bara genom att vara med. Där kände vi att vi nådde ut till en person som annars inte hade mött dansen, säger Heidi Mettiäinen.
Projektpengar från MUCF
Projektet började med att Tove frågade Heidi ifall hon ville göra ett projekt för ungdomar om dans. De hade träffats innan. Heidi kände till att det fanns projektpengar till sommarlovsaktiviteter som kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
– Du hade kontakt med alla stadsdelar och har träffat folk här, så det kändes som en naturlig ingång till mötena med ungdomarna, säger Tove Brunberg och tittar på kollegan.
En av reaktionerna som de har stött på när ungdomarna har kommit i kontakt med den moderna dansen är att lektionen kan bli konstig. Men efter upplevelsen brukar det vända.
– För många är det konstigt men ändå fascinerande, säger Tove Brunberg, och förklarar att de har sett exempel på sådana som har provat på och efteråt varit helt bekväma i det.
– Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att bryta isen. Vi har kommit till den här salen och så ska vi göra något gemensamt. Vi ska lära oss att utforska det här ”språket”. Det är ett nytt möte för de allra flesta. De flesta danskurser man kan gå i Västerås går ut på att man får härma läraren. Här får man utgå ifrån sig själv och improvisera, fortsätter hon.
Livet fanns i den moderna dansen
Heidi Mettiäinen förklarar att hon hittade hem i livet när hon fann den moderna dansen.
– Jag upplever dansrummet som en plats där allting är möjligt. Det berör hela mig som person. I de här sammanhangen är det en social aspekt i det hela och ibland även en existentiell. Jag tycker att man når hela människan genom dansen, säger hon.
Hon har bland annat utbildat sig inom så kallad ”community dance” i London. En av grundvärderingarna är att alla har rätt till dans. Förgrundsgestalten inom läran är dansteoretikern Rudolf Laban (1879–1958) som har forskat kring samspelet mellan rörelse och psykologi.
– Vi jobbar med hans rörelseanalys och koreografiska verktyg. Vem som helst kan ta del av verktygen och skapa danser själv, säger Heidi Mettiäinen.
Från balett till arkitektur
Tove Brunberg är uppvuxen i Västerås. Hon tog studenten 2006 från Kungliga svenska balettskolan i Stockholm. Sedan dess har hon jobbat som bland annat dansare och koreograf. Nu studerar hon till arkitekt i Umeå.
– Det är ett annat arbetssätt att jobba med professionella dansare än att jobba med folk som inte brukar dansa. Jag verkar inom community dance medan Tove kommer från en annan värld inom dansen. Det är en bra kombination, säger Heidi Mettiäinen.