Dansen på stranden i Malmö arrangeras för åttonde året i rad. Håkan Raflund, ordförande för Öresunds dansförening, sa vid ingivningen av årets danssäsong att utomhusdansen varje år lockat många nya till föreningen och att han räknar med att de ska nå upp till 700 medlemmar till hösten.
– Vi har nästan fördubblat vårt medlemsantal de senaste tre, fyra åren. Vi ordnar kurser och danser året om. Tidigare brukade vi göra reklam för oss, men det behövs inte längre. Våra medlemmar är den bästa reklamen, så ryktet om att vi finns sprider sig, säger han.
I Öresunds dansförening dansar man bugg. Men på den skånska danskartan finns mycket att välja mellan, som foxtrot, gammeldans, tango och salsa. Till de mer fartfyllda danserna hör lindy hop, en dans som skapades i 1930-talets Harlem och som under senare år har fått att starkt uppsving både i Sverige och i andra länder.
Ansågs töntigt
Föreningarna Heptown i Lund och Cats’ corner i Malmö lockar varje år omkring 600 personer till sina kurser i dansen lindy hop. Men de startade i betydligt mer blygsam skala. Håkan Larsson var en av dem som 1999 startade klubben Heptown, i källaren under restaurang Stortorget i Lund. Det var då en retroklubb, mer intresserade av stilen och kläderna än av dansen.
– Vi hade coola kostymer, hattar och rökte feta cigarrer. Att det trendmässigt stämde med de stilar vi härmade var inte så viktigt. Vi var mer ute efter stämningen i filmer än av att vara historiskt korrekta, berättar han.
Klubben hade bara ett 20-tal medlemmar men till deras kvällar kunde det komma ett hundratal personer. Dansen hittade så småningom in i klubbens verksamhet och har med tiden kommit att betyda mycket mer än stilen. Filmen The mask och neoswingscenen med band som spelade rockigare versioner av swingmusiken från 30-talet var komponenter som bidrog. Att dansen inte var viktig från start förklarar Håkan Larsson med tidsandan.
– När vi startade vår klubb var det fortfarande lite ”farligt” med dans. Folk var rädda för pardans som lindy hop, för att de skulle se töntiga ut och de var inte heller vana vid att dansa när de var nyktra.
”Jag blev helt tagen”
Samma år som Heptown startade mötte lundabon Ingrid Gydmer sin danskärlek när hon vid ett besök på dansföreningen Gåsatoften såg några som dansade lindy hop.
– Jag kände igen musiken från min ungdom och blev helt tagen av dansen de höll på med, och gick fram och frågade vad det var och om de kunde visa mig hur man gjorde, berättar hon.
Ingrid Gydmer, som då var 57 år, började gå kurser och håller än i dag på med dansen.
– När jag började fanns det bara några få som dansade lindy hop i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Sedan dess har det vuxit något helt enormt, säger hon.
I dag både dansar och dj:ar Ingrid Gydmer, 74 år, på de sociala danser som hålls i Lund och Malmö.
Klubben Cats’ corner i Malmö började som en studiecirkel som blev kvar i form av en förening. De två swingklubbarna i Lund och Malmö har ett nära samarbete. När lundaklubben arrangerar kurser så hålls de ibland på Tangopalatset, som är Cats’ corners hemmascen. Efter avslutat kurspass kan deltagarna stanna kvar på den så kallade sociala dansen som Cats’ corner har varje torsdag kväll, och som är landets största i sitt slag,
– I Stockholm och Göteborg är det flera mindre ställen som ordnar danser. Malmö är unikt genom att ha en stor scen som lockar ett stort antal dansare varje vecka, säger Håkan Larsson.
Populära kurser
Heptown i Lund har sina sociala danser på måndagar. En gång i månaden har de en måndagsdans med livemusik på Mejeriet, där nybörjare får en timmes introduktion.
– Lindy hop är en dans där du kan gå kurser i tio år och ständigt lära dig nya saker. Men du kan också vara med redan efter en timmes prova på – och kan då få dansen att ändå se cool ut, säger Håkan Larsson.
De som dansar blir allt fler och dansscenerna ökar också i antal. Exempel på det är utomhusdansbanan i Lunds stadspark, som för fjärde året i rad bjuder på gratis dans fem kvällar i veckan. Dit hör också dansbanan på stranden i Ribersborg. Fler vågar också dansa danser där de både är nyktra och har kroppskontakt med partnern.
– Att det har visats mer och mer dans i tv har bidragit till att göra det mer rumsrent. Folk är inte längre så rädda. Dansen har också blivit mer synlig i det offentliga rummet. Det är på sätt och vis en tillbakagång till hur det var tidigare när man verkligen dansade i folkparkerna runt om i landet, säger Håkan Larsson.
Verksamheten inom de två lindy hop-föreningarna i Lund och Malmö har nu vuxit så mycket att de har nått en form av tak. För några år sedan brukade de göra reklam för sina kurser. I dag behövs inte det då kurserna säljer sig själva.
– Hade vi satt upp affischer i dag så hade vi nog fått fler deltagare än vi kan ta emot. Det finns helt enkelt inte fler lärare än till de kurser vi redan har, säger Håkan Larsson.