BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Dansarna reser mycket och jobbar i olika länder. Så de är lite hemlösa, men det gäller många människor, säger Lena Josefsson.
Olika innebörd
Hon har ställt frågor till dansarna om deras uppfattning av hemma.
– Hemma har olika innebörd för alla. Måste hemma ha väggar och tak? Eller kan det vara en känsla? Kan man känna sig hemma samtidigt som man är på väg?
Dansarnas svar på Lena Josefssons frågor är alltså grunden för föreställningen.
– Jag fick pusselbitarna av dem, sedan har jag vävt ihop bitarna till en helhet. Koreografin har vi gjort tillsammans, säger Lena Josefsson.
Hon berättar att dansarna själva har fått välja vilka delar av deras berättelse som är med i föreställningen.
– Ingen behöver ta med något som känns för utlämnande. Men de är väldigt frikostiga med att dela med sig av sina upplevelser och känslor.
Teckenspråk en slump
I What’s the definition of home? blandas dans med tal, text och teckenspråk. Lena Josefsson har jobbat så i tidigare föreställningar, men för dansarna är det första gången.
– De uttrycker sig normalt inte i tal på scenen. Så det har vi jobbat mycket med. De pratar på svenska eller engelska beroende på vilket land de kommer från.
Från början var inte teckenspråk med. Att det numera ingår i föreställningen beror på en slump.
– Jag träffade Ann-Charlotte Sparby på Aveproduktion i Örebro på en buss. Hon jobbar med teckentolkning av låtarna i Melodifestivalen och visade klipp på en kvinnlig tolk därifrån. Jag föll direkt för hennes energi och uttryck.
Tolken i klippet, Amina Ouahid och hennes syster Jamila har instruerat dansarna i teckenspråk.
– En av dansarna lär sig tecknen jättesnabbt. Så tolkarna lär henne och hon lär oss. Sedan har vi jobbat koreografiskt med teckenspråket.
Lena Josefsson beskriver What’s the definition of home? som en svingande lek med musik, ord, koreografi och teckenspråk som även är rolig. Dansarna på scenen blir varandras partners, vänner, ledsagare och leksaker.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är en intim föreställning. Publiken sitter nära scenen och dansarna. Det ska kännas som att komma hem till någon. Just närheten till dansarna har vi fått mycket positiv respons på av publiken.
Danskompaniet uppträder mycket för barn och unga.
– 85 procent av våra föreställningar är för barn eller unga. What’s the definition of home? spelas för elever på högstadiet och uppåt.
Fem föreställningar på pappersbruksmuseet i Frövifors ges för gymnasieelever i kommunen.
Speciell miljö
Men på söndag har alltså allmänheten också chans att se Raande-Vo i Frövifors.
– Pappersbruksmuseet är en väldigt speciell miljö med gamla maskiner och andra föremål. Det har varit mycket jobb med att bygga en scen med dansgolv där. För att det skulle gå var de först tvungna att bryta upp golvet och jämna marken under, säger Lena Josefsson.
What’s the definition of home? ska även spelas för allmänheten på Nya teatern i Örebro med premiär den 22 oktober.
–Föreställningarna för allmänheten är lite omarbetade och längre än de vi spelar för skolelever.