– Hela föreställningen handlar om den sårbara kroppen med alla sina krämpor. Vi är fascinerade av allt det vardagliga obehaget kring kroppen, när den läcker eller snubblar. Det är en fin linje mellan det äckliga och det härliga, säger Sandra Lolax.
Föreställningen har visats i Stockholm och Helsingfors under våren och nu kommer den till Göteborg där den spelas på teatern Skogen. De tre dansarna var på Skogen och jobbade i två veckor i vintras och nu återvänder de med en färdig uppsättning. Deras målsättning är att publiken inte bara ska titta på utan vara delaktiga. Man sitter i en halvcirkel på stolar klädda med britspapper för att efterlikna känslan av ett läkarbesök.
– Redan från början tänkte vi att vi ville vara nära publiken. Vi vill inte skapa känslan av att vi visar upp någonting utan vi vill dela något intimt med dem. Men vi kommer inte chocka eller äckla publiken. Det kommer inte vara värre än att någon klämmer en finne, säger Rosalind Goldberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kroppen välmåendeprojekt
Deras intresse för kroppen kommer av att den är viktig i deras arbete. Som dansare beskrivs kroppen ofta som ett arbetsverktyg som man ska träna och forma. De ville i stället fokusera på hur kroppar fungerar och rör sig.
– Vi har börjat ifrågasätta hur vi tänker kring kropp och träning och känner en viss frustration över hur man förväntas trimma sin kropp. Kroppen har blivit ett stort välmåendeprojekt men det är lätt att det går över till att bli kravfyllt. Många upplever nog ibland att kroppen bara känns skruttig och miserabel, säger Stina Nyberg.
Föreställningen är koreo-grafernas femte gemensamma föreställning och de har tidigare presenterat sina verk i Tyskland, Ryssland och Norge. Både Rosalind Goldberg och Sandra Lolax har visat föreställningar på Skogen tidigare och de ser fram emot att komma tillbaka.
– Skogen är ett fantastiskt ställe för de månar om att ge konstnärer långa processtider. Där handlar det mer om att arbeta med konst än att leverera produktioner. Det är också roligt att de inte bara har dans utan teater och performance också, säger Rosalind Goldberg.
Vill höra publikens historier
Med föreställningen hoppas de bjuda in till samtal om kroppen. De menar att vissa kroppar aldrig kan passera obemärkta och medan andra har privilegiet att aldrig behöva prata eller reflektera över sina. Efter föreställningen hoppas dansarna att publiken ska stanna kvar och dela sina upplevelser.
– Vi alla tre har arbetat ihop länge så känner varandra väl men nu vill vi dela det med publiken också. Publiken får historier kring våra kroppar men vi vill gärna ta del av deras upplevelser också, säger Rosalind Goldberg.