– Så fort ska man inte kunna springa på vår bana. Alla kurvor gör att man tappar fart men ändå kom han i mål på en otroligt bra tid. Jag var nästan lika glad som han, säger han.
Några minuter fick publiken på Slottskogsvallen återigen en anledning att jubla när Viola Jepchumba höjde armarna i luften och korsade mållinjen på rekordsnabba tiden 68 minuter och 1 sekund. I år kommer hon tillbaka och Bo Edsberger tror att hon kan slå sitt tidigare rekord.
– Hon var en sekund från drömgränsen och det kändes så snöpligt. Direkt efter loppet lovade hon att komma tillbaka, så om väderförhållandena är bra i år tror jag att hon kommer komma i mål under 68 minuter, säger han.
Att springa halvmaraton i Göteborg har blivit till en tradition för många av världens bästa löpare. I år deltar löpare från 92 olika länder och många av de bästa kommer hela vägen från Etiopien, Kenya och Japan. Bo Edsberger tror att elitlöparna lockas av det personliga bemötandet.
– En särskild kock bor på deras hotell och har lärt sig att laga deras gröt. Vi brukar ta med dem på en springtur i Skatås och när de åker hem får de med sig varsitt USB-minne med tv-sändningen från loppet, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stort utomhusdisko
Men det är inte bara eliten som springer igenom portalen som markerar målgången i världens största halvmaraton. I år är över 60 000 löpare anmälda till det 2,1 mil långa loppet men innan dess ska flera andra tävlingar gå av stapeln. Precis som förra året inleds löparveckan med ett traillopp i Änggårdsbergen och Botaniska trädgården där man kan välja på att springa 11,5 kilometer eller promenera 8 kilometer. På onsdag kan man springa i lag med sina kompisar eller kollegor när stafettvarvet avgörs i Slottsskogen. På fredag kan alla med en intellektuell funktionsvariation springa specialvarvet och nytt för i år är att loppet avslutas med ett stort utomhusdisko på Slottskogs-vallen.
– Från början var det bara några hundra deltagare som sprang specialloppet men nu kommer folk hit från hela landet. Det har blivit en årlig tradition för många att ta med sig sina assistenter och stanna i Göteborg hela helgen, säger Bo Edsberger.
Han säger att stämningen under specialvarvet är annorlunda mot de andra loppen. Det är mer fokus på glädjen än på hur snabbt man springer.
– Det är inte alls samma tävlingshets som under de andra loppen. Deltagarna är glada både innan, under och efter loppet, säger han.
Löparna vill uppleva mer
De senaste åren har många fått upp ögonen för löpning och antalet tävlingslopp blivit dubbelt så många i Sverige. Det betyder att flera av de stora loppen har fått det svårt att fylla alla sina startplatser. Men Göteborgsvarvet har ännu inte märkt av problemen utan fortsätter att öka antalet deltagare. I år springer över 80 000 personer något av loppen under veckan. En anledning tror Bo Edsberger är stämningen i stan under tävlingsveckan.
– Vi märker att traditionella stadslopp inte lockar lika mycket längre. Nu vill löparna uppleva mer i samband med loppen. Jag tror att de fortsätter komma till Göteborg för att det är en riktig folkfest och det händer mycket längs med banan. Därför betyder det mycket för oss att göteborgarna går ut och kollar på loppet, säger han.
Själv ser han fram emot att snacka med alla volontärer och få bänka sig på Slottskogsvallen för att följa elitlöparnas väg genom staden.
– Jag hoppas att ingenting händer så att jag bara kan sitta och njuta av tävlingarna. Så önskar jag också på fint väder och att alla deltagare får en bra upplevelse, säger han.