– Det blir en härlig erfarenhet då man kan spela tillsammans även om … Music is a common language, säger Shekufeh Pariab.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under hösten 2015 flydde rekordmånga människor till Sverige. Nära 163 000 sökte asyl under året, enligt Migrationsverket. En av dem var Abdulrahman Koujer-Berzins, vars fokus under flykten var att få spela på sin cello som han tvingades lämna kvar i Syrien.
Inledande skede
I Sverige var det många som mobiliserade sig för att välkomna de som flytt. Andreas Unge, känd i musikbranschen som bland annat producent, var en av dem som ville göra en insats.
– Jag har en väninna som var med och startade Refugees Welcome, så jag kollade med henne hur jag kunde bidra.
Andreas Unge hade tidigare arbetat med andra integrationsprojekt, som Best of Sweden, där flera som är stjärnor i sina hemländer men okända i Sverige fick en chans att lyftas fram.
Målet att bli självgående
Musiken är i fokus. Att sprida olika kulturers instrumentaliska tradition är minst lika viktigt som att ge artisterna möjlighet att skapa nätverk och uppträda. The Great Refugees Orchestra bildades därför i samarbete med Riksförbundet för folkmusik och dans (RFoD). Verksamhetsledaren Niclas Pereira dos Reis Lindblad förklarar att förbundet är med i ett inledande skede, men målet är att orkestern ska bli självgående.
Hur valde ni ut musikerna?
– Vi har bett alla att komma med ljudprov, det kan vara länkar på Youtube. Det ska vara personer som har spelat mycket offentligt i sina hemländer och dragit en egen publik. Sedan lyssnar vi såklart på de musikaliska profileringarna, säger Niclas Pereira dos Reis Lindblad.
Urvalet grundades på ett omfattande arbete med att leta rätt på duktiga musiker genom olika nätverk.
Vad är kriteriet för att få vara med?
– Att de har en flyktingbakgrund eller kanske har varit här i 2, 3 år max.
De som inte fick plats i orkestern är registrerade i en databas. Förhoppningen är att den kommer användas för spelningar i andra sammanhang framöver.
– Det är redan flera organisationer som har hört av sig för att få tips.
Få kvinnor
Databasen ska spegla en mångfald, både vad gäller musikalisk och kulturell tradition. Flera olika instrument och länder står på listan. Men bara tre kvinnor bland omkring 50 män. Förutom att färre kvinnor söker asyl i Sverige är det i många länder de flyr ifrån förbjudet eller svårt för kvinnor att uppträda offentligt. Dessutom är folkmusiken traditionellt ojämställd, även i Sverige.
Medlemmarna i The Great Refugees Orchestra valdes ut för att skapa en bra musikalisk sammansättning som också är en bas för att kunna samverka med gästartister. Fyra personer ingår i den stadiga ensemblen.
– Vi hade råd att anställa x antal musiker. De får ett gage som vilken artist som helst, säger Niclas Pereira dos Reis Lindblad.
Lönen ett problem
Men i vissa fall är det svårt att betala ut lön.
– Flera av dem saknar svenskt personnummer. Jag har varit i kontakt med Migrationsverket, Skatteverket och vår ekonomiperson. Det är ingen som har hundra procent koll på hur man ska avlöna dem. Jag har faktiskt hört olika från Skatteverket och Migrationsverket.
Har arbetet komplicerats av musikernas svåra erfarenheter?
– Absolut. Det är många som vill berätta sina långa historier om vad de har varit med om, särskilt i marknadsföringssyfte. Det har vi respekt för, men vi vill gärna lyfta fram dem som musiker, säger Niclas Pereira dos Reis Lindblad.
Att det inte finns ett gemensamt språk kan också ställa till det.
– Men två personer som inte kan prata med varandra kan kommunicera med musik.