– Det känns inte som ett comebackläge för oss. Vi har inte varit borta-borta på det sättet utan ändå spelat och sådär. Det är nog bara att vi inte har spelat in en skiva, säger Hugo Randulv.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Men det blir väl kanske det för andra som inte har stått med oss i replokalen eller varit på de spelningar vi gjort. Det var länge sedan vi spelade i Göteborg. Eller? fortsätter Irma Krook.
Turnerade i USA och Kanada
Summerande så blev det bara en lite längre skivpaus än det var tänkt helt enkelt.
– Vi har ju varit ute och spelat en del och då har fokus legat där i perioder, och då har vi inte skrivit så mycket nya låtar, säger Hugo Randulv.
Kring ett år efter förra albumet, 2014, så lossnade saker internationellt för bandet. Skivan släpptes i USA via bolaget Run for cover och Makthaverskan gjorde ett par längre turnéer där och i Kanada samt även en Europaturné.
– Sedan när vi kom hem så var vi väl kanske inte superinspirerade på att hålla på så jättemycket i replokalen, säger Irma Krook.
– Och vi är rätt sega på att få tummen ur och komma i gång. Men när vi väl börjar få rutiner på repandet så brukar det komma ganska snabbt sedan, säger Hugo Randulv.
Vanligtvis är det han som kommer med grundidén till musiken, och sedan svetsar de samman det till låtar ihop i replokalen.
Då de inte riktigt ser det som någon comeback är det svårt att prata om nytändning, även om de så klart tycker att det är kul med nya skivan. Men det lunkar liksom inte bara på heller.
– Det är typ en blandning tror jag. Det ska såklart bli skitkul med skivsläppet, det är den övervägande känslan, säger Hugo Randulv.
– Vi har tonat ner det rätt mycket med en ganska liten releasefest och så. Det är rätt gött för då känns det inte riktigt som att saker kan gå fel så mycket som ifall det var ett stort jippo, säger Irma Krook.
Rakt på sak
Makthaverskan slog igenom som ett ungt band rent ålders-mässigt. Musiken var rakt på sak utan vidare krusiduller och referenserna till Broder Daniel stod som spö i backen. Åtta år senare är de förvisso knappast gamla, men åtminstone lite äldre.
– Man kanske tar det på lite mer allvar nu, säger Irma Krook.
– Ja, det är nog samma grundkänsla som driver det fortfarande, men det kanske tar sig lite andra uttryck. Vi har ju lärt oss mycket också. Hur man gör låtar, men även vad vi tycker är kul att spela. Den erfarenheten tar man med sig. Men vad som är annorlunda i musiken vet jag inte. Det är svårt att tänka på det så när man själv är en del av det, säger Hugo Randulv.
De menar att de fortfarande har allt gemensamt med personerna de var vid debuten, men samtidigt ingenting alls.
– Det kanske är lite mer vuxet, försöker Andreas Wettmark, eller ”Palle” som han kallas, men blir rätt snabbt avbruten.
– Nej, det är det väl inte? Det låter ju jätte-tråkigt, skrattar Hugo Randulv.
– Nej, okej. Jag vet inte om det är det, men det vore ju rimligt om det var det. Det är kanske lite andra teman och så där, svarar Andreas Wettmark.
Det är sångerskan Maja Milner som står för texterna, hon är som nämnt inte på plats och kan berätta om dem.
– Men hennes texter har alltid varit väldigt personliga. Jag kan tycka att de på nya skivan kanske har ett annat djup. Jag vet inte, det är svårt att prata om hennes texter, men jag tycker att de bara blir bättre och bättre, säger Hugo Randulv.
Vid en förhandslyssning anas att det hänt en del med Makthaverskans sound. Att det låter lite ”snyggare” eller mer polerat.
– Vad roligt, för jag tycker inte att det låter mer polerat utan nästan motsatsen. Fast jag kan nog ändå förstå hur du menar, säger Andreas Wettmark.
– Det finns nog ett litet tydligare fokus i ljudbilden än vad det gjort tidigare. Det hade vi nog redan när vi gick in i studion, att vi visste vart vi ville med låtarna på ett annat sätt, fortsätter Hugo Randulv.
Framgångarna på andra sidan Atlanten var något som bara råkade hända.
– Det känns som att det bara kom, och inget vi egentligen hade förväntat oss. Det hade ju varit kul att få spela utomlands igen, men det får vi väl se, säger Andreas Wettmark.
Vad de vet så fungerar försäljning med mera rätt bra även i USA. Dock har de sina bekymmer med att uttala det svenska bandnamnet där.
– Haha, jag har hört så himla många olika varianter. Vissa är helt galna. På Google translate blev det ”power havers wife”. Det är kanske det vi borde nylansera oss som? säger Hugo Randulv.
Lånar in gitarrist vid behov
En förändring sedan förra skivan ”II” är att den tidigare femte medlemmen Gustav Andersson har försvunnit för att satsa på sitt soloprojekt Guggi Data.
– Det är inga hard feelings mellan någon egentligen. Det är bara sådant som händer när man spelar i band, säger Hugo Randulv.
– Vi kom ifrån varandra lite längs vägen känns det som. I kombination med att han skulle göra eget så kändes det bäst för alla parter om han fortsatte på sin väg, säger Andreas Wettmark.
Det var aldrig något prat om att ta in någon ny, i stället lånar de in gitarrist när det behövs.
– Det är en kompis som heter Per som ska vara med nu på spelningarna, säger Hugo Rand-ulv.
Rent musikmässigt tycker de inte att avhoppet har gjort så stor skillnad.
– Det är klart att det märks, för han har ju sitt sätt att spela gitarr. Men i låtskrivarprocessen så har vi inte känt oss stoppade på något sätt, säger Hugo Randulv.
– Med en person mindre blir det också aningen mindre kompromissande. Utan att lägga någon värdering i det så, ”ju färre kockar i smeten” eller hur man nu säger, säger Andreas.
Det egenpåhittade ordspråket utlöser vissa skratt runt bordet innan det lite mer välkända ”ju fler kockar desto sämre soppa” nämns.
– Fler kockar i smeten är ju nästan bättre, skrattar de andra.
Makthaverskans första skiva 2009 var självbetitlad. ”Makt-haverskan II” kom 2013 och tredje plattan bär namnet ”Ill”. Men det är egentligen inte en romersk trea utan Ill, alltså ett ”i” och två ”ll”, som i illa.
– Den heter ”Ill”, men vi bestämde att det skulle se ut som tre symboliskt. Men nu känner jag att det inte spelar någon roll om folk säger det ena eller andra, säger Andreas Wettmark.
”Ill” är inspelad i Grammofonstudion med Hans Olsson Brooks som producent.
– Vi ville nog kanske ifrån det vi gjort tidigare en aning, men resultatet blev ändå ganska mycket samma. Men också att vi är nöjda med det. Det var väl att allt ska låta fett, stort och mäktigt. Och vi har väl fattat nu att man kan komma åt det utan att reverba saker till max.
Reverb är ljudeffekten som skapar simulering av ett rums efterklang i stället för att bara låta stumt.
”Ill” släpps på fredag. Releasefesten på Oceanen kvällen efter är redan slutsåld, men Makthaverskan kommer sedan tillbaka i slutet av turnén och spelar på Pustervik den 24 november.