– Men jag är nästan aldrig med om att jag får negativ respons. Folk blir alltid glada av att se steampunk-stilen, berättar hon.
Till skillnad från många andra subkulturer, som ofta har sitt ursprung i den musikaliska världen, uppstod steampunken i den litterära. Genrens influenser kommer från författare som Mary Shelley, Jules Verne och H.G. Wells. Estetiken är hämtad från den viktorianska eran, men tekniken spelar också en stor roll. Fickur, ångmaskiner och kugghjulsbaserade -uppfinningar är vanliga inslag.
– Det lättaste sättet att förklara stilen är att tänka sig hur det skulle ha sett ut om teknologin från det viktorianska 1800-talet inte hade blivit ersatt. Steampunk är hur 1800-talets människor skulle ha kunnat föreställa sig den framtida teknologin, säger Hanna Ågren.
Själv upptäckte hon steampunken för ungefär tolv år sedan.
– Jag har alltid varit intresserad av postapokalyps och den viktorianska eran, och steampunk är lite av en kombination av de båda. Jag läste om det på internet och fastnade.
En växande trend
Hon är inte ensam. I Sverige har subkulturen fått lite av ett uppsving på senare år, och kanske särskilt i Göteborg vilket märks genom Steampunkbaren och på att Liseberg har anammat stilen och gjort delar av parken steampunkiga.
Trenden är något som föreningen Steampunk Götheborg märker av, inte minst på deras återkommande Steampunkhelg, som nu arrangeras för fjärde gången. Aktiviteterna består bland annat av en steampunkmässa som arrangeras på Frilagret, och en steampunkfest på Berg 211 i Bellevue. Första gången var det ett 50-tal besökare som deltog på mässan.
– Och förra gången hade vi över 400 besökare, i år väntar vi ännu fler. Det är kul att det växer, jag hoppas bara att vi får plats och att folk inte behöver stå ut och frysa, säger Hanna Ågren.
Föreningen i Göteborg är dock fortfarande ganska liten med omkring 40 betalande medlemmar. Trots det är det en av de större föreningarna i Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Stockholm ligger faktiskt väldigt mycket efter när det kommer till steampunkföreningar. Vi hoppas på att de startar upp något snart. I Skåne har de börjat komma igång att träffas och det finns ett trevligt konvent i Eskilstuna.
Tävlar om att behålla kakan
Det är inte bara de lokala steampunkfantasterna som har ringat in helgen i almanackan. Vissa reser ända från Holland och England för att vara med, och på mässan deltar alltifrån författare och trollkonstnärer till de som säljer steampunkinspirerad kuriosa. Stor del av steampunken är just prylarna och många skapar sina egna kläder och accessoarer.
– För mig är det vad jag charmas av med steampunken. Att skaparglädjen är så central och att man kan ses och utbyta idéer om olika manicker som går att skapa, säger Hanna Ågren, som själv gärna knåpar ihop mekaniska skalbaggar.
– Jag tycker också om att det handlar mycket om kommunikation, att man ses och gör saker, i stället för att bara sitta online.
En annan central del är tedrickandet, vilket troligen beror på det stora engelska inflytandet på genren. Under mässan arrangeras så kallade teduelleringar.
– Det går ut på att två personer sitter mittemot varandra med varsin kopp te, sedan tar man en kaka och doppar ner tre fjärde-delar av den i koppen. De tävlande lyfter sen upp kakan och det gäller att balansera den. Den som äter kakan först, eller den vars kaka först faller sönder, har förlorat.
Håller borta elitism
Hanna Ågren berättar att det är väldigt många olika människor som hänger sig åt genren och att medelåldern troligen är något högre än i andra subkulturer.
– Det är en väldigt välkomnande kultur inom steampunken och vi försöker verkligen att hålla det borta från att bli elitistiskt. Visst, det är alltid roligt när någon anstränger sig och kommer i fina kläder, men det viktigaste och roligaste är att folk dyker upp på evenemangen överhuvudtaget.
”Här för att stanna”
Steampunkenhelgen är en av årets främsta höjdpunkter för Steampunk Götheborg. Det är den tiden på året då flest steampunkare kommer ut och träffar andra utövare. Och om helgen fortsätter att växa i samma takt som den hittills har gjort börjar det snart bli dags att se sig om efter större lokaler än de på Frilagret.
– Vi är jättenöjda med att arrangera mässan där, men det börjar nästan bli lite för litet. Vi får se vad som händer i framtiden och om det finns ekonomiska medel att göra något större.
Vad tänker du om att steampunk har blivit lite av en trend?
– Det är lite både och. Nackdelen med trender är väl att de går över och ersätts av något annat. Men jag tycker att det känns som att steampunken har kommit över den tröskeln – och att den är här för att stanna, säger Hanna Ågren.