– Naturskyddsföreningen ”äger” ju inte dagen, så vem som helst får arrangera. Vi står för affischer, material och sådant, säger Jenny Carlsson, projektledare.
Hon jobbar till vardags på second hand-butiken Lindra på Selma Lagerlöfs torg, så återvunna kläder är ganska mycket hennes grej.
– Ja, det är allt jag gör, skrattar hon.
– Nej, men jag deltar i ett traineeprogram genom Naturskyddsföreningen där vi bland annat ska driva olika projekt. Mitt skulle absolut inte handla om kläder hade jag tänkt. Men så blev det ändå.
Själv har Jenny inte köpt ett nytt klädesplagg på fem år nu. Det började som ett eget projekt där hon skulle försöka att inte konsumera nya kläder på ett år.
– Jag bodde i London och blev alldeles shopping-galen, vilket gjorde att jag äcklades lite över mig själv. Så jag och min syster började med en blogg och ett projekt där vi enbart handlade begagnat. Sedan har jag bara fortsatt.
Behöver inte ha miljöagenda
Anledningarna är flera. Naturskyddsföreningen startade Klädbytardagen på grund av miljöskäl. Men man behöver inte ha en sådan agenda för att ta del av dagen själv.
– Det är en bra grej både ekonomiskt och miljömässigt. Även om man inte bryr sig ett dugg om miljöfrågor så kan man få sig en ny garderob. Vi möter behovet av att ha något ”nytt”, vilket ofta är anledningen till att man köper saker man egentligen inte behöver.
Jenny kan sin fakta och berättar att vi slänger åtta kilo textil per person och år i Sverige. Samtidigt kräver en enda nyproducerad t-shirt 3 000–4 000 liter vatten och ett halvt kilo kemikalier i snitt.
– Jag höll en föreläsning för en gymnasieklass där några menade att några tusen liter vatten inte är så mycket. Och det är det kanske inte här i västvärlden, men man får sätta det i kontext till de länder kläderna produceras i.
I Göteborg är det största evenemanget på Frilagret, där Jenny själv, ytterligare åtta personer i projektgruppen och ett 50-tal volontärer kommer att jobba under dagen. Men även Klädoteket och Baum har egna klädbyten.
– Förra året var det 1 200 personer som bytte kläder på Frilagret. Så det kan bli lite kaosigt. Men det är ju även roligt, och jag tror att många gillar att det är så himla mycket kläder.
Max tio hela och rena plagg
Redan i förväg har Jenny ett tiotal välfyllda sopsäckar med kläder i sitt eget förråd. De kommer från kick off-eventet i mars där folk kunde lämna in i förväg och få biljetter. Så kommer det att fungera även under lördagen. Man får ta med sig max tio plagg som man får biljetter för. Varje biljett kan du sedan byta in mot ett nytt plagg.
– Och det ska vara helt och rent. Vi har gott om personal som står och tar emot och kollar kläderna. Så förhoppningsvis kommer vi att hålla köerna under full kontroll.