Tack vare stigande upplaga och en kampanj för crowdfunding bland prenumeranter har Dagens ETC sedan i höstas gjort en riktad satsning på kultursidorna. De har blivit fler och mer mångsidiga till sitt innehåll. Nu går kulturredaktör Anna-Maria Carnhede vidare till annat uppdrag och Dagens ETC har därför rekryterat en ny person till posten. Det blir Jenny Aschenbrenner som ska fortsätta utveckla tidningens kulturavdelning.
– Fantastiskt bra för Dagens ETC, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.
– Vi har sett att just kulturbevakningen inte bara är väldigt viktig för våra prenumeranter utan också en av de främsta anledningarna till att vi på kort tid har vuxit med 30 procent, räknat i upplaga. Då är det avgörande att dels förvalta det vi redan gjort, dels ta det vidare. Jenny Aschenbrenner är som klippt och skuren för den rollen, med sin breda kompetens och erfarenhet inte minst från att arbeta med andra format utanför själva tidningen, exempelvis poddar.
”Otroligt lyxigt!”
Jenny Aschenbrenner har ett långt förflutet inom kulturjournalistiken bakom sig som redaktör, skribent, programledare, radiomakare och kritiker. Hon har arbetat på bland annat SR, SVT och DN Kultur. Närmast kommer hon från en frilansverksamhet, knuten till SvD Kultur och med återkommande uppdrag för P1 Kultur och och Dagens ETC.
– Bland allt jag gjort så har jag verkligen saknat att arbeta på en redaktion med engagemang och nu, när det snart är valår och det politiska läget är så pass läskigt, känns det både otroligt lyxigt och som ett väldigt viktigt uppdrag att styra kulturen på Sveriges enda rödgröna dagstidning, säger Jenny Aschenbrenner,
– Jag vill skapa en kultursida som är både folkbildande och vass, för mig finns ingen motsättning mellan att ta kulturen på allvar och att skoja med den, tvärtom. Så det blir både djupgående reportage och essäer, klassisk kritik och skarpa och skojiga spaningar – och så ska vi reda ut veckans viktigaste kulturhändelser i en ny podd.
Tänka på djupet
Dagens ETC:s kultursidor produceras av kulturredaktör tillsammans med reporter Kristin McMillen och ett nätverk av frilansande medarbetare.
– Det aktuella och brännande ska så klart finnas med, säger Andreas Gustavsson.
– Men även det reflekterande. Allt handlar inte om debatt och konflikt. Kulturen måste få vara större än så.
Jenny Aschenbrenner:
– Japp, kultur ska inte vara ett nyttigt verktyg eller slagträ för vare sig högern eller vänstern, vi ska kunna tänka på djupet kring kultur och fiska fram det som är unikt, vare sig det speglar samhällsklimatet just nu eller en evig aspekt av att vara människa.