I morgon, lördag, är det dags för The Confusions att ställa sig på scenen på q-bar.
– Det kommer att bli trångt, i alla fall för oss, som kommer att ställa upp med fullt band och köra elektriskt från den lilla scenen, berättar sångaren och gitarristen Mikael Andersson-Knut.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Publiken kan förvänta sig en del nya låtar och låtar som vi normalt inte brukar spela live, men några gamla favoriter blir det också.
Fotbollsfan
Bandet är också aktuellt i en stödgala till förmån för fotbollslaget GIF Sundsvall den 2 november, där man delar scen med glampartyrockarna Roulette, buskisgänget Småstadsliv och trollkarlen Love Melander, något som det arrangerande Nätverket hoppas ska kunna dra in 400 000 kronor till den ekonomiskt krisande klubben.
– Jag är själv ett stort GIF-fan och självklart ställer vi upp när vi får frågan. Vi har också gjort den officiella GIF-låten ”Det är här vi står i dag” som spelas inför varje match och den kommer vi förstås att köra på galan, säger Mikael Andersson-Knut.
The Confusions är även i startgroparna för att på något sätt sammanfatta sin karriär. Nästa år är det 25 år sedan bandet släppte sina första låtar på skiva, en EP där The Confusions hade två låtar på ena sidan och ett annat Sundsvallsband, Funny Farm, hade två låtar på den andra.
I dag, nio album och ett antal singlar och EP:er senare, de flesta utgivna på det lokala skivbolaget Massproduktion, kan karriären summeras i både med- och motgångar. De har turnerat i Europa och USA, spelat för 4 000 ungdomar under Springbreak i Texas, skapat Beatleshysteri i Kaliningrad och spelat på klassiska The Cavern i Liverpool – två gånger. De floppade när de fick kontrakt med ett av de stora skivbolagen, men gjorde comeback och fick en listetta på MTV. The Confusions har också gjort filmmusik och har under flera år samarbetat med dokumentärfilmaren Gunnar Hall Jensen.
– Vi håller på med musik för att det är kul, inte för att ha det som jobb. De pengar vi har tjänat har vi satsat på att göra ny musik.
Och de har alltid varit Sundsvall trogna.
– Vi kallades under många år för det ständiga pophoppet, men nu benämns vi istället som indieveteraner, det är ju bra och tyder ändå på en viss utveckling, säger Micke Andersson-Knut och skrattar.
Hatkärlek till Sundsvall
När karriären tog fart på 1990-talet fanns tankarna på att flytta.
– Vi hade mycket samarbete med Peter Svensson i Cardigans och spelade in i Tambourine-studion i Malmö. Då fick vi bo i en lägenhet som fanns ovanpå studion. Det var en mycket kreativ och utvecklande miljö, men på något sätt har vi alltid trivts här.
Kanske har också hatkärleken till Sundsvall varit en drivkraft i skapandet.
– Eskapism och en längtan bort finns i många av våra låtar, men det finns en anledning till att vi valt att stanna kvar och bygga upp något eget här. En recensent beskrev vår musik som att blanda ett soligt Kalifornien med ett torftigt England -83. Och det är väl så vi ser på Sundsvall också.
Stöttar det lokala
Mikael Andersson-Knut arbetar dagligen med musik. I sin roll som verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus stöttar han och lyfter fram det lokala musiklivet.
– Sundsvall har alltid varit en bra musikstad och här finns många kreativa och duktiga människor. Det bubblar överallt och även utbudet av konserter är fantastiskt periodvis.
Riktigt hur bandets jubileum ska uppmärksammas är inte klart, men publiken kan i alla fall förvänta sig nya låtar från bandet under nästa år. Sju, åtta nya låtar finns redan färdiga och en del av dem kommer Sundsvallspubliken att få höra på den kommande spelningen i morgon.