– Vi påminner barn i flyktingläger, ungdomsfängelser och andra utsatta miljöer om att de är vanliga människor och att det finns andra utanför som ser dem, säger Kristina Eriksson, projektledare på Clowner utan gränser.
Föreställningar för alla
Just nu är hon ansvarig för Skrattturnén. För andra gången (första var 2013) åker Clowner utan gränser runt i Sverige och besöker skolbarn i åldrarna sex till elva år. Just nu – under tre veckors tid – spelar de på skolor i Sundsvall och i morgon, lördag, blir det en föreställning för allmänheten på Cirkusverkstan i Skönsberg.
– Vi spelar samma föreställning som vi skulle gjort utomlands. Dessutom visar vi en kortfilm om våra artister och deras arbete ute i fält. Efter det pratar clownerna om när de varit iväg och jobbat, och barnen får ställa frågor och diskutera. Vi har även med oss ett metodmaterial som vi delar ut till lärarna där tanken är att pedagogerna på skolorna ska fortsätta med de diskussioner som föreställningen sätter igång, säger Kristina Eriksson.
Hon menar att Clowner utan gränser använder skrattet som ett universellt verktyg att prata om barns rättigheter.
– Med hjälp av humor och lek upprätthåller vi barnens människovärde och det är också ett sätt att ge barn och vuxna möjlighet att utvecklas. Med den här turnén vill vi öka förståelsen för barn på flykt bland skolbarnen i Sundsvall. Det är viktigt att belysa det eftersom det kommer många flyktingbarn hit, säger Kristina Eriksson och fortsätter:
– Men vi arbetar även med barn på flykt i Sverige, i projektet Välkommen till Sverige spelar vi föreställningar och håller workshops på olika boenden runt omkring i landet.
Donerar tid
Clowner utan gränser har ett nätverk med cirka 250 professionella artister. När ett nytt uppdrag ska sjösättas skickar de ut en förfrågning till nätverket där artisterna får anmäla sig och sedan sätter en internationell koordinator hos Clowner utan gränser ihop ett team.
– Artisterna donerar sin tid för att åka på våra turnéer. Vi hade en planerad turné till Grekland i november, men våra lokala partner på ön Lesbos hörde av sig i förra veckan och undrade om vi inte kunde komma ner med ett akutteam på en gång, vilket vi gjorde. Det kommer tusentals vuxna och barn på flykt varje dag och de utryckte att det som behövs just nu är hopp. Med skratt och lek ger vi barnen en paus i det jobbiga och energi för att orka lite till, säger Kristina Eriksson.
Professionellt utbyte
I nystartade Cirkusverkstan i Sundsvall huserar Cirkus Elvira och Sundsvalls stadscirkus. Thomas Jerbo (mera känd som clownen Daff Daff) är ansvarig för Cirkusverkstan.
– Clowner utan gränser hörde av sig till oss och undrade om de kunde låna vår lokal till den offentliga föreställningen på lördag. För oss var det självklart att ställa upp, deras arbete stämmer mycket väl överens med vad vi vill skapa lokalt i Sundsvall. Dels att visa upp ett viktigt arbete, dels att få igång ett utbyte med professionella cirkusartister, säger han.