Det har gått 13 år sedan Clandestino festival såg dagens ljus i Göteborg. Allt började med att Aleksander Motturi åkte till Accra med kollegorna från kulturtidskriften Glänta för att skriva om sudanesen Peter Ekwiri, som felaktigt utvisats till Ghana efter att ha nekats asyl i Sverige. Efter reportageresan blev Clandestino Festival ytterligare ett sätt att uppmärksamma papperslösas och flyktingars situation.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har försökt skapa en plattform för artister och konstnärer som befinner sig i akut exil efter de senaste årens flyktingströmmar, säger Aleksander Motturi.
Han fortsätter:
– Clandestino har sedan begynnelsen varit nomadisk, i rörelse. I år blir den det bokstavligt. Vi förflyttar oss från Göteborgs innerstad till landsbygden i Bottna. Den här gången sker det under en och samma helg i juli. Vi rör oss också mellan allt från en underjordisk vattencistern och institutionaliserade klubbmiljöer.
Ett unikt tillfälle
Den syriska oudisten Waed Bouhassoun, som i dag bor i Paris, är en av årets artister som befinner sig i exil. Hon kommer att uppträda under en midnattskonsert i en 900 år gammal kyrka i Bottna.
– Detta blir ett unikt tillfälle att uppleva Bouhassouns kärlek till sitt instrument i en unik kykomiljö, säger Aleksander Motturi.
Exilfrågan kommer även att belysas i flera andra programpunkter, exempelvis genom samtal med den prisade författaren Hassan Blasim från Irak, som numer bor i Finland. Och den Londonbaserade konstnären Juan Delgado ställer ut Altered Landscapes. Installationen består bland annat av ljudupptagningar och videoklipp från Grekland, Makedonien och franska Calais.
– Han har gått i flyktingarnas fotspår i flera år. Inga bilder av de människor som vi har vant oss vid att se blir tillgängliga i hans verk, bara spåren efter dem, säger Aleksander Motturi.
Kritisk distans och evigt upprymd?
På artistsidan märks också artister som svenska Erik Lundin, Ibaaku från Senegal och Matana Roberts från USA. Festivalen avslutas med en konsert med den tunisiska kompositören Anouar Brahem, som blandar arabisk klassisk musik och jazz.
– Jag hoppas att man ska gå från festivalen med en kritisk distans och samtidigt vara evigt upprymd av fantastiska kulturupplevelser, säger Aleksander Motturi.
Clandestino Festival pågår främst den 28 – 31 juli i Göteborg och Bottna, men innefattar också fler evenemang under året. Festivalen arrangeras av Clandestino Institut.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.