Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Oddsen att överleva som popstjärna är inte de bästa. Prince, George Michael, Whitney Houston – många av pophimlens starkast lysande stjärnor har slocknat alldeles för tidigt. Läkaren som injicerade Jackson var betald av konsertarrangören AEG för att hålla honom i trim inför de utsålda comeback-konserter han skulle företa sig i London bara ett par veckor efter den plötsliga bortgången. 750 000 biljetter till 50 konserter såldes på två timmar.
Istället fick fansen en biofilm på repetitionerna inför comebacken, bestående av hårdklippt material där en skugglik Michael Jackson rör sig över scenen. De flesta i syskonskaran Jackson har fortfarande inte orkat titta på filmen, vilken drog in åtskilliga miljarder till dödsboet de inte fick ärva.
Musik som älskas
Fortfarande nio år efter bortgången fortsätter Michael Jackson att vara en mångmiljonindustri där inget tycks vara tabu för att hålla cirkusen igång. Just nu pågår en bisarr rättegångstvist där musikbolaget Sony anklagas för att ha använt en röstimitatör till låtarna på ett av de album som släppts efter stjärnans död. Och med hjälp av ny teknologi – och perukförsedda imitatörer – har Jackson åter fått liv på scen i form av ett hologram.
Showen fortsätter. Till varje pris.
Själv vill jag minnas Michael Jackson för den musik han skapade, innan allting blev ett smaklöst spektakel. De banbrytande produktionerna, musikvideorna och turnéerna på fem kontinenter gjorde att denna svarta artist från en liten stålarbetarstad i Indiana sålde fler album än någon annan. Musik som bryter generationsklyftor och älskas av svarta och vita, fattiga och rika.
Bryta normer
Under de sista åren anklagades han för sexuella övergrepp mot barn och det tog fokus från musiken och hur han hade banat väg för att bryta normer inom nöjesindustrin. Att han blev den första svarta artisten att få sina videor på rotation på MTV, hängde med medborgarrättskämpar som Al Sharpton och Jesse Jackson, tog initiativ till USA for Africa och högljutt stod upp mot rasismen inom den amerikanska musikindustrin hamnade i skuggan av anklagelserna.
En vit artist som David Bowie beskrivs i medierna som androgyn och konstnärlig, en svart artist som Michael Jackson hånas, förlöjligas och får sin sexuella läggning ifrågasatt. Att Priscilla var 13 år när Elvis Presley och hon blev ett par pratas det väldigt tyst om.
Det tidlösa budskap Michael Jackson förmedlade genom texterna i sina sånger är fortfarande högaktuellt när ännu han på sin 60-årsdag toppar musiklistorna, senast genom en postum kollaboration med rapparen Drake.
Han sjöng att det spelar ingen roll om du är svart eller vit, att vi är människor och inte hudfärger. Och ändå skrevs det att han opererade sig vit för att han inte ville vara svart.