Fascinationen för Linné
Anton Härder har ägnat en stor del av sitt liv åt att lära sig allt om Linné och arbetar även som guide, främst på Linnés Råshult utanför Älmhult.
KOM TILL BOKMASSAN !
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan
– Det är helheten som fascinerar mig när det gäller Carl, han var en komplex person och ju mer man läser på om honom desto fler trådar hittar man. Ja, han var botaniker men samtidigt så mycket mer.
Carl Linneaus föddes i Stenbrohult 1707 och fångade tidigt upp faderns intresse för botanik. I prästgården hade han låtit upprätta en imponerande trädgård där den unge Carl så gott som alltid var med, frågvis som han var antecknades alla växter flitigt och som sexåring fick han en egen bit land att odla på.
– Hans pappa fick inte en lugn stund och till slut sa han att han bara skulle svara på frågorna en gång – därav började Carl att dokumentera allt som sades. Modern var dock inte lika imponerad utan fast besluten att Carl skulle bli präst, det finns en anledning till att hans lillebror efter detta aldrig fick vistas i trädgården, berättar Anton.
”Den lille botanikern”
1715 stod den ståtliga skolan klar i Växjö i nuvarande Karolinerhuset. Carl skickades som nioåring dit för att studera och inhystes tillsammans med ett 100-tal andra unga pojkar i närheten, han beskrevs som lite ”annorlunda” med sitt stora intresse och kallades för ”den lille botanikern” av klasskamraterna.
– Räddningen blev Doktor Rothman, läraren som upptäckte Linnés intresse och begåvning. Det var nog inte alltid helt enkelt att vara den i gruppen som stack ut och säkerligen blev han retad där han gick runt i omgivningarna för att plocka växter och studera deras egenskaper. Ibland kan jag fundera på hur Carl hade betraktats i dagens skola, om lärare idag hade haft tid att ta sig an honom. Hur mycket betydde egentligen uppväxten och tiden i Växjö för Linné som framstående vetenskapsman? Det är spännande frågeställningar.
Till moderns besvikelse blev det ingen präst av Carl som sedan studerade vidare till läkare, ett yrke som inte alls stod högt i rang på 1700-talet. Beslutet att följa sin dröm slog tveklöst ändå väl ut då han efter sin flytt till Uppsala blev en prisad botaniker, läkare, geolog, ornitolog och zoolog. Han adlades, umgicks flitigt med hovet och var 1739 med och grundade Kungliga vetenskapsakademin. Mest känd är han dock fortfarande för sin metod att gruppera växter och djur, ett system som ligger till grund för dagens vetenskap.
– Han var en modig man med en stor personlighet som väckte nyfikenhet var han än befann sig.
Minnet lever kvar
I Växjö finns många platser som påminner om hans livsverk och i juni invigdes en temalekplats i Linnéparken med bland annat en kopia av Linnés lusthus, en blåbärsskog och ett blomsterslott.
– Visst har Linné en självklar plats i Växjö, det var här som mycket hade sin början och det är tveksamt om han hade nått så långt utan studierna här i huset. Hans minne lever kvar genom studenternas kunskapstörst på Linnéuniversitetet, genom växterna i Linnéparken och genom barnens nyfikenhet i den nya lekplatsen. Carl var en hängiven entreprenör och lärare, han älskade att undervisa och skapade en ”vi-känsla” bland sina studenter som var unik för sin tid. Han visar även på att oavsett vem man är och vilket intresse man har så är det egenskaper som ska omfamnas,
inte minst bland barn.