De som har tagit sig an drottningen, även känd som kung Byxlös, är teatergruppen Oppalanta som bygger sina föreställningar på plats och med publikens hjälp. Idén om att förena improvisationsteater med historia kom ursprungligen från gruppmedlemmen Astrid Tägt.
– Jag gillar den lekfulla formen med improvisationsteater och tyckte att det kunde vara kul att förena den med någon form av allmänbildning, för att på så sätt ge det en ny tvist, säger hon.
Växande teatergrupp
Gruppen Oppalanta bildades år 2015. De tre första medlemmarna hade träffats som elever på teaterlinjen på Fridhems folkhögskola. Gruppen har vuxit och består i dag av sju skådespelare och en producent.
Den första föreställning de gjorde var Dan då Dan dog, som de spelade 2016 i Malmö, Helsingborg och Karlstad. Men nu är det improvisationsteater kring ett historiskt tema som gäller.
– Vår tanke är att plocka fram en person eller händelse som vi inte tycker har fått den plats i historien som de förtjänar, säger Astrid Tägt.
För en månad sedan hölls den första föreställningen på Moriskan. Gruppen hade då valt ut Siri von Essen som huvudperson. Det är gratis inträde till föreställningarna, och rummet fylldes av en blandad publik.
I greppet improvisationsteater ingår ett sportmoment. Skådespelarna, som alla är klädda i svart med träningsskor på fötterna, är indelade i två lag. De scener de tar fram bygger delvis på förslag från publiken. Premiärföreställningen möttes av bra respons.
– Längst fram vid scenen satt en grupp som var ute på after work och som hade hamnat här av en slump. De gick igång på tävlingsmomentet och gjorde verkligen allt för att heja fram det lag de hade utsett som sin favorit, berättar Josefin Beischer, gruppens producent.
Bakom improvisationerna ligger både träning och research. En gång i veckan träffas medlemmarna i Oppalanta för att göra improvisationsövningar tillsammans, där de ibland också blandar in ett historiskt tema. Vem som ska bli nästa föreställnings huvudperson röstas fram och i repetitionerna ingår att de också har studiecirkelträffar, där de tillsammans går igenom material som finns om den person de har valt.
En reaktion mot historieskrivningen
I dag är det drottning Margaretas liv och gärning som ska återspeglas. I och med att det är improvisationer det handlar om kan scenerna skena iväg och hamna långt från verkligheten, men gruppen har tagit fram en grund där de faktiskt vet en del om det som är kvällens tema.
Kvällens föreställning är en reaktion mot den historieskrivning som inte har gett den mäktiga regenten tillräckligt med plats. Ett exempel är avsnittet om drottning Margareta på Wikipedia, där två av rubrikerna i den kortfattade skildringen är barn och klänning.
– Då talar vi om den kvinna som var ensam regent över Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Nog borde det finnas mer att säga om henne än så, säger Astrid Tägt.
Gruppen började med att testa sitt koncept på kompisar som fick ställa upp som testpublik. Under våren kommer de att framträda ungefär en gång i månaden med serien som har fått namnet Oppalanta skriver historia.
Kvällens föreställning börjar klockan 19. Vem som blir huvudperson vid kommande föreställningar är inte klart, utan bestäms efterhand.