Under den gångna veckan har elever och lärare från Sticksjö, Skvadern och Västermalms skolor bjudits in till konsert med kammarorkestern och i morgon, lördag, är det en offentlig föreställning i Tonhallen. Det är den sista etappen i ett integrationsprojekt mellan sistaårseleverna på Skvaderns musikestet och elever från Västermalm, vars syfte har varit att skapa mötesplatser för unga och producera ny musik till orkestern. Rap, thailändsk folkdans och serbiska ballader är några av inslagen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det kommer att bli en otroligt brokig konsert och den som gillar variation kommer att bli nöjd. Det blir spretigt i positiv bemärkelse, säger Anna-Lena Wigren, producent på Nordiska Kammarorkestern.
Saknas mötesplatser
Det hela började som en önskan från elever på Västermalm som nyss hade kommit till Sverige om att möta och lära känna svenska ungdomar, men det saknades självklara mötesplatser.
– Vi har tidigare haft samarbeten med Västermalm, eftersom vi så lägligt är grannar, och vi har tänkt att vi borde göra något mer så det var så idén om att komponera musik tillsammans föddes, berättar Anna-Lena Wigren.
Projektet har finansierats av kultur- och fritidsnämnden och i mindre grupper har elever, tillsammans med kammarorkesterns violinist Patrik Källström, spånat och tagit fram musikaliska idéer. Han har sedan skrivit om idéerna till noter för orkestern.
– Eleverna har haft vetorätt på deras idéer och allt har gjorts i samförstånd, säger Anna-Lena Wigren.
Projektet går under namnet Samspel och har även vänt sig till grundskolan. Med stöd från Kulturrådets satsning Skapande skola har eleverna från Sticksjö skola arbetat med kammarorkestern.
Under konserterna uppträder blockflöjtsensemble med årskurs 3 tillsammans med orkestern.
– Det känns bra att vi kan blanda åldrar på det här viset och det kommer att bli ett spännande möte, inte minst mellan professionella musiker och barn, säger Anna-Lena Wigren.
Hoppas på en fortsättning
Förhoppningen är att ungdomarna ska fortsätta mötas och en efterträff med samtliga inblandade är redan planerad.
– Jag har en önskan om att vi har sått frön som ska spira och gro. Det känns kul att göra lite skillnad för de unga. Vi har fått unga att mötas på ett sätt som de annars aldrig skulle ha gjort, säger Anna-Lena Wigren.