Så motiverar juryn beslutet att välja in Broder Daniel i Swedish Music Hall of Fame.
I en parallellvärld?
Den stjärnbeprydda sångaren Henrik Berggren är smått chockad över erkännandet.
– Det känns jättekonstigt. Som en uppochnedvänd värld att Broder Daniel erkänns av en auktoritet och etablerad institution på det sättet. Det känns mycket underligt. Har jag trillat in i en parallellvärld av misstag? säger han.
Slog underifrån
Broder Daniel bildades redan 1989 när Henrik Berggren, Håkan Hellström och Daniel Gilbert gick på Göteborgs högre samskola. Senare kom bland andra ”Pop-Lars” Malmros, Anders Göthberg och Theodor Jensen med i bandet som under ett decennium från mitten av 90-talet fick floder av kajal att rinna över kinderna på svartklädda fans landet runt.
Med låtar som ”Work”, ”Underground”, ”No Time For Us” och givetvis den svenska indierockens egen nationalhymn ”Shoreline” blev BD ett av Sveriges om inte största så åtminstone viktigaste band. Hela tiden med en stark känsla av slå underifrån och att stå utanför musiketablissemanget.
– Ja, det var väl centrum i hela vår existens, säger Henrik Berggren. Det känns konstigt hur det kan gå.
Har ni blivit en del av det finkulturella etablissemanget nu?
– Det kan jag inte svara på. Men det är jätteskillnad jämfört med hur det var när vi började. Det är som två helt olika världar.
Vad betyder sådana här priser och utmärkelser?
– Man kan ju inte ha det som mål. Man gör ju vad man gör, för att man inte kan göra något annat, i mitt fall. Jag måste göra det. Men man blir glad av att känna att någon tycker om en. Jag har inget behov av att revoltera mot detta liksom.
Hade du haft det för säg 20 år sedan?
– Det hade jag säkert haft. Då hade jag försökt med det första chansen jag fick.
Har du blivit mognare sedan dess?
– Nja, men jag söker väl inte bråk onödigtvis nuförtiden, vilket jag gjorde hela tiden förut. Då var jag fientlig till allting som grundinställning, nu är jag mer selektiv. Men jag ger inte vika på någon enda punkt. Jag är lika envis, nej, jag är mer envis nu än förr.
Många känner igen sig
Den 30 mars 2008 tog Broder Daniel-gitarristen Anders Göthberg sitt liv. Henrik Berggren berättar att han fortfarande tänker på Anders varje dag.
I augusti samma år tog Broder Daniel avsked med en hyllningskonsert på Way Out West i Göteborg. Tio år senare får de fortfarande nya fans och kulten kring bandet är minst lika stor som när de var aktiva.
– Det är för att musiken kommer från hjärtat. Och att det är en stark inre röst som talar sanning, och man hör det. Många känner igen sig och upptäcker sig själva.
Speciellt band
När Henrik Berggren i fjol släppte sitt efterlängtade soloalbum fanns de gamla BD-vännerna Theodor Jensen och Lars Malmros med som musiker. Kamratskapen mellan de gamla bandmedlemmarna är fortfarande stark, menar Henrik.
– Det finns ett speciellt band med alla som varit med i Broder Daniel. Det var väldigt passionerat, en väldigt speciell och extrem miljö. Det går liksom inte att glömma bort i första taget.
Utöver Broder Daniel väljs sex musikakter in i år.
Bröderna Ted och Kenneth Gärdestad, som bidragit till den svenska musikskatten med låtar som ”Jag vill ha en egen måne”, ”Sol, vind och vatten” och ”För kärlekens skull”.
Hårdrocksbandet Europe från Upplands-Väsby som har sålt över 25 miljoner skivor och vars ”The Final Countdown” från 1986 är en internationell monsterhit.
Vis- och schlagersångaren Marie Bergman som har vunnit Melodifestivalen tre gånger, varav två med popgruppen Family Four, och 1977 sjöng in klassikern ”Ingen kommer undan politiken”.
Låtskrivaren, sångaren och kompositören Kai Gullmar, pseudonym för Gurli Maria Bergström, som under 1930-, 40- och 50-talet skrev låtar åt många av Sveriges största artister och revymakare och bland annat skrev musiken till ”Swing it, magistern”.
Titiyo, som sedan 1989 varit en av Sveriges främsta artister och soulsångare med hitlåtar som ”Talking to the man in the moon”, ”Come along” och ”Drottningen är tillbaka”.
Doris Svensson, som under sitt förnamn släppte kultförklarade popalbumet ”Did you give the world some love today” 1970 och vars låtar har varit med i flera reklamfilmer och tv-program.
Sedan tidigare är 39 artister och grupper invalda i Swedish Music Hall of Fame, däribland Evert Taube, Monica Zetterlund, Carola Häggkvist, Cornelis Vreeswijk, Kent, Ulf Lundell, Abba, Alice Babs, Ebba Grön, Latin Kings, Lill-Babs, Jussi Björling, Leila K, Nationalteatern, Entombed och Robyn.