BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ni som ska köra SM bör nu jobba på era solon , säger Tobias innan han höjer den rytmiska musiken igen.
På lördag och söndag är det SM i breakdance i Norrköping. Tobias är huvudorganisatör, och innan vi kan sätta oss ner och prata om förberedelserna och hans engagemang för dansstilen har han många små saker som måste ordnas. Någon förälder ska betala anmälningsavgift för sina barn och någon ska köpa biljett för att komma och kolla på tävlingarna. Till slut sätter han sig ner, lätt stressad, för att svara på frågor.
Tobias är sedan nyligen tillbakaflyttad till Norrköping, efter att ha bott i Norge och Stockholm. Och då dansen med åldern har blivit alltmer fysiskt utmanande kände han att det var dags att göra något annat. Efter en eventutbildning i Nyköping blev SM ett steg att kombinera viljan att anordna evenemang med viljan att få fler ungdomar att hitta till hiphopen.
Kval på fredag – final på lördag
På lördagskvällen kommer finalen av tävlingarna att gå av stapeln inne i Värmekyrkan. Tobias uppskattar att ungefär 500 gäster kommer. Men redan på fredagen börjar deltävlingar och kval till finalen, på Dynamo, och då är det gratis inträde.
– Det blir väldigt långt om man ska se allt. Därför har vi valt att lägga det bästa på lördagskvällen för att det ska vara så underhållande som möjligt för de som kommer och tittar.
– Det är när man ser de bästa och det är mycket folk som det blir tilltalande och inspirerande, säger han.
Finns det något hopp för ett SM-guld till en Norrköpingsdansare?
– Nej, tyvärr inte i år! Men jag hoppas att det kommer i framtiden när de som inspireras av SM-tävlingen börjar tävla själva.
Ett hinder för utvecklingen av lokala talanger är bristen på mötesplatser där man kan träna. Tobias jämför med situationen i Stockholm där det fanns möjlighet att träna flera gånger i veckan. I Norrköping är det passen på dansskolan en gång i veckan som gäller. Något som dessutom gör sporten mer exkluderande.
– Alla har inte råd att lägga 1 000 kronor på att dansa tolv gånger här, fast man har ett jätteintresse. Det finns verkligen potential för hiphopen att utvecklas i stan men det krävs att någon drar i det och att det finns en mötesplats där man kan träna mer fritt.
”Kulturen hjälpte mig”
Tobias har själv dansat breakdance sedan 1994, efter att ha upptäckt dansen genom hiphop-musiken.
– Jag hade en strulig uppväxt och därför kunde jag relatera mycket till texterna, som tar upp frågor om att ha dåligt med pengar eller att hamna i trubbel. Och i många, men inte alla, sammanhang lät det som jag, säger han om kulturen som har följt honom sedan dess.
Innan han började dansa sysslade han med andra uttryck inom hiphopkulturen, främst graffiti. Men till följd av att det på den tiden var svårt att få tag på färg, att det var dyrt och olagligt drogs han i stället till dansen.
– Det var främst möjligheten att vara kreativ som drev mig mot dansen. Men breaking drev mig också bort från det dåliga och jag träffade nya kompisar som var inne på andra banor.
Att breakdance hjälpte Tobias när han var ung uppger han som främsta anledning till att han i dag vill arrangera olika former av event med dansen och hiphopen i fokus.
– Kulturen hjälpte mig, och jag vet att den passar många unga som mår dåligt, eller som har hamnat lite snett. Det gäller att de hittar det kreativa. Jag tycker det är viktigt att barn har ett intresse. Har man inte ett intresse är det lätt att man hamnar snett och bara drar runt på stan i stället för att göra något vettigt, säger han.