Natur och Kultur
September
Att inte fler romaner handlar om arvstvister är konstigt. Att inte fler svenskar älskar Vigdis Hjorth är ett exempel på att vi fortfarande tror oss vara bättre än våra grannländer. ”Arv och miljö” har sålt i över 70 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Nu kommer den på svenska.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Människan är den vackraste staden
Natur och Kultur
Sami Said
September
Sami Saids debutroman ”Väldigt sällan fin” fick översvallande recensioner när den kom 2012. I höst följer han upp kritikersuccén med en ny roman. Den här gången handlar det om migration och vad som beskrivs som en litterär roadmovie genom Sverige. Efterlängtad.
Homo Sapienne
Niviaq Korneliussen
Leopard
September
Något som beskrivs som en queer, grönländsk version av tv-serien Skam känns omöjligt att motså. Korneliussens korta romandebut har hyllats internationellt och var en av de första romanerna att nå erkänd internationell status utanför Grönland.
Den brinnande flickan
Claire Messud
Natur och Kultur
Oktober
Undertecknad läsare knarkar böcker om kvinnlig vänskap och klass. När en bok dessutom beskrivs som ett psykologiskt drama i en stillsam roman blir jag nyfiken. Passa samtidigt på att läsa Clarie Messuds ”Kvinnan på övervåningen”.
Transit
Rachel Cusk
Albert Bonniers Förlag
Oktober
När jag läste hennes genombrott ”Konturer” gjorde jag det motvilligt. Hyllade böcker brukar skapa ett motstånd. Ett par sidor in i boken insåg jag att mitt motstånd var fåfängt och att Cusk är ett geni. Översättaren Rebecca Alsberg likaså. Nu kommer andra delen i trilogin. Som jag längtar!
Nattfjärilen
Kattja Kettu
Albert Bonniers Förlag
Oktober
Irga är 15 år och gravid. Med en stympad tunga flyr hon på skidor över gränsen mot Sovjet och hoppet om ett nytt liv. Istället hamnar hon i arbetsläger. Även efter sådana öden utmejslas släktband. Jag vill läsa mer finsk litteratur. Detta kan vara en start.
Bitchdoktrinen
Laurie Penny
Ordfront
November
Laurie Penny har i ETC gjort sig känd hos den svenska publiken som en av våra mest kompromisslösa och humoristiska (!) feministiska röster. I ”Bitchdoktrinen” djupdyker hon i vad hon kallar för den feministiska backlashen i en tid som domineras av ”kamikaze-kapitalism”, sociala medier och nättroll. Som om det inte skulle vara nog passar hon på att ge hon oss hopp.
Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik
Fanny Ambjörnsson
Ordfront
september
Vad betyder städning i en människas liv? Varför har det så låg status? Varför är det så konfliktfyllt och svårt att prata om? Fanny Ambjörnsson dök 2011 ner i svenskarnas syn på färgen rosa. Nu tar hon sig an ett annat symbolladdat ämne. Spännande och politiskt.
Namnens hus
Colm Tóibín
September
Norstedts
En roman skriven av en manlig författare med Myten om Agamemnon och Klytaimnestra i fokus hade inte intresserat mig en smula om den inte varit skriven av Tolm Coibin, som i sin ”Nora Webster” bevisade att han besatt något slags absolut gehör för finstilta och lågmälda kvinnoporträtt.
Skrivliv– från första boken till första barnet
Gun-Britt Sundström
Albert Bonniers Förlag
September
Många är vi kvinnor som har läst, stört oss på och formats av Gun-Britt Sundströms ”Maken”. Men Sundström skrev även andra texter. Efter debuten som 21-åring skrev hon litteraturkritik, debattinlägg och böcker och jobbade som kulturredaktör på DN under händelserika år på 60- och 70-talen. Nu publiceras hennes dagböcker från denna period. Stort.
Kärlekens Antarktis
Sara Stridsberg
Albert Bonniers Förlag
September
Valle och Solveig har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans i Sverige. Föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholms förlorade värld. Stridsberg återvänder med en ny bok om utsatthet, skräck och längtan. Jag brukar inte kunna läsa hennes böcker under andra årstider än hösten.