2014 debuterade Blasim med novellsamlingen ”Irakisk Kristus”. Det var en frisk blandning av magisk realism, kafka-aktiga allegorier och arabiska sagor. Nu kommer Blasims andra bok, en mera självbiografisk berättelse om hur Hassan flyttar till Finland där han får ett stipendium och börjar intervjua människor. Det vore dock inte Blasim om inte realismen skruvades till: läsaren utlovas en tusen och en natt för vår tid.
Ges ut i maj.
Balladen om sångfåglar och ormar
Suzanne Collins
Tio år efter att den tredje delen av Hungerspelen publicerades kommer nu en fjärde del. Det är en prequel, som utspelar sig 64 år innan vi lärde känna Katniss Everdeen. Boken handlar om hur själva traditionen med hungerspelen uppfanns och huvudpersonen i berättelsen är en ung Coriolanus Snow – mannen som senare blir en fruktad diktator. Högoktanig action och smart samhällskritik lär det bli, om jag känner Collins rätt.
Ges ut i maj.
Tullias värld
Kerstin Ekman
Ingen kan skriva om kvinnorna i skuggan av de stora männen som Kerstin Ekman. Det visade hon inte minst i sin mäktiga Katrineholmssvit och i trilogin om Vargskinnet. Nu är hon tillbaka med en hybridbok mellan skönlitteratur och fakta, om Ciceros dotter Tullia och om kvinnornas liv under antiken.
Ges ut i maj.
Liv och litteratur
Arbetarförfattaren
Det lilla förlaget Gidlunds har en särskilt spännande utgivning för den som är intresserad av arbetarrörelsen. I en ny antologi diskuterar 18 forskare vad det är som har gjort arbetarlitteraturen så stark i Sverige. Vad skiljer den svenska proletärförfattaren från den franska? Hur definierar man en arbetarförfattare idag? Och ryms kvinnorna i genren? Det är några av frågorna som det vrids och vänds på i antologin.
Ges ut i juni.
Blod säljer
Stephen King
I mitt tycke är Stephen King allra bäst (och definitivt läskigast) när han skriver noveller. I sommar kommer han med en ny samling – den första sedan den suveräna ”Everythings Eventual”. Boken har fått fina recensioner i amerikansk press och som läsare utlovas vi bland annat en skruvad historia om en kuslig reporter vid en en bombning på en högstadieskola. I novellformen är King expert på att kondensera samtidens tragedier till mörk materia. För alla oss som njutit av Netflixserien ”The Outsider” finns dessutom en glad överraskning, i form av en nyskriven novell om den autistiska utredaren Holly Gibney.
Ges ut i juni.
Tänk om. En studie i oro
Roland Paulsen
Sveriges alldeles egna stjärnsociolog är tillbaka med en ny bok. Återigen handlar det om varför vi är så förbaskat olyckliga, när vi har det så bra materiellt sett. I boken djupdyker Paulsen i orons historia och ger ett panorama över dess kulturella variationer och historiska utveckling. Troligen en livsnödvändig bok i Corona-tider.
Ges ut i augusti.
Min alltför vackra syster
Rosa Ventrella
För oss som är svaga för den unga italienska litteraturen – med författare som Silvia Avalone, Paolo Giordano och Nicola Lagioia – kommer en glad nyhet i sommar. Ett nytt stjärnskott vid namn Rosa Ventrella. ”Min alltför vackra syster” är hennes andra roman och utspelar sig i det fattiga Puglia efter andra världskriget. Två systrar står i centrum, den ena vacker och rebellisk, den andra blyg och pålitlig. Historien kretsar kring kärlek, skam och klasskamp under återuppbyggnaden av landet. En bok att läsa i väntan på Elena Ferrantes nya roman ”De vuxnas lögnaktiga liv”, som kommer i början av hösten.
Ges ut i juni.