Beslutet om att inte tillåta Nya tider på årets bokmässa togs efter noggranna interna diskussioner.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Vi satte oss först ner, analyserade det rådande läget och diskuterade hur vi skulle ta oss igenom krisen, säger Frida Edman.
Mässan hamnade i skuggan
Nya tiders närvaro ledde förra året till att ett femtiotal författare vägrade att ställa upp och besöksantalet minskade med 20 procent. Något som i hög grad bekymrade arrangörerna var också hur den högerextrema utställaren lyckades ställa mässan som helhet i skuggan, genom att allt fokus låg på dem.
– Vår uppgift är inte bara att vara ett forum för samhällsdebatt, utan även att vara en marknadsplats för bokförsäljning, en plattform för kompetensutveckling och ett forum för litterära samtal. Det arbetet kom i skymundan. Nya tiders närvaro stod i vägen för arbetet med att utveckla Bokmässan vidare, säger Frida Edman.
Ett tema på årets bokmässa är respekt. Kan det tolkas som att ni nu också tar aktivt ställning emot det som Nya tider står för?
– Respekt är ett brett tema som vi utformar tillsammans med Forum för levande historia. Det rymmer många aktuella samhällsfenomen som metoo, hbtq-frågor, rasism och populism. Detta är dessutom frågor som lärare och bibliotekarier, vilket är våra huvudmålgrupper, ställs inför dagligen, säger Frida Edman.
Nya tider har meddelat att de kommer att ordna en egen mässa, som hålls i Göteborg samtidigt med den ordinarie mässan. Är det något som påverkar säkerheten kring mässan?
– Vi är informerade om det och vår säkerhetsavdelning har ett nära samarbete med polisen och Säpo. Men vi har inte fått besked om att några manifestationer skulle anordnas. Vi har också tydligt sagt ifrån om att vi ser det som direkt olämpligt att tillåta demonstrationer i anslutning till Bokmässan.
I tidskriften Författaren riktas kritik mot er från författare med olika funktionshinder, som inte känner att de kan delta på grund av bristande tillgänglighet. Hur ser du på det?
– Varje år ser vi över vår tillgänglighet för att se hur vi kan förbättra den. Åtgärder vi har vidtagit är att det finns hörselslingor i våra seminarierum och det finns rullstolar att låna. Men Bokmässan är ett högljutt arrangemang med starka lampor som riktas mot olika montrar och där väldigt många människor sammanstrålar. Vi förstår att det kan upplevas som ett problem och gör vad vi kan för att anpassa miljön för så många grupper som möjligt, säger Frida Edman.
Hur ser dina förhoppningar inför årets mässa ut?
– Vi har nu kommit tillbaka till det som Bokmässan ska vara, en plats för möten mellan författare och läsare, och en plattform för lärare och bibliotekarier som kommer för att lära och utvecklas. Bland nyheterna på årets bokmässa finns bland annat ”Ledarskapsscenen” och ”Rum för poesi” expanderar. Det är något jag hoppas kommer att uppskattas.