I år har Bokmässan lyckats knyta flera stora namn till sig. Bland annat kommer Augustpris-vinnaren Lena Andersson, Martin Schibbye och Majgull Axelsson. Varje år väljer bokmässan ett tema som det fokuseras lite extra på och i år är det unga pojkars läsande som belyses. Därför är projektledaren Annelie Appelskog mycket glad att rapparen Petter kommer till Örebro för att berätta om sitt läsande. Petter, som själv har erfarenhet av dyslexi, beskriver i sin aktuella bok 16 rader hur han upptäckte litteraturen och hur den fick honom att börja skriva. På Bokmässan deltar han bland annat i ett samtal med den döve rapparen Signmark från Finland.
Vad drömmer vi om?
En annan författare som kommer till bokmässan är Sara Beischer från Halmstad. 2012 gjorde hon en uppmärksammad debut med romanen Jag ska egentligen inte jobba här, en berättelse som utspelar sig på ett äldreboende. Nu är hon aktuell med sin andra roman Det finns råttor överallt utom på Antarktis. Sara Beischer är intresserad av människan som varelse. Vad innebär det att vara människa? Vad drömmer vi om? Vad som begränsar oss och varför?
– Jag är intresserad av att undersöka och utforska. Jag tycker att det är spännande att människan är så föränderlig, att vi kan förändras. Vi behöver inte gå i våra föräldrars fotspår. Vi kan söka oss nya vägar. säger hon.
Just uppbrott, identitetssökande och vägval är teman som kommer igen i Sara Beischers romaner. Båda romanerna har också ett tydligt klassperspektiv, men att arbeta med teman är inget Sara Beischer valt medvetet.
– Nej, temat kommer snarare ur en berättelse. Det är alltid berättelsen som är i fokus, säger hon.
Snabb att kategorisera
Hon har även fått epitetet arbetarförfattare, något som hon har blandade känslor inför.
– Jag tycker att vi är så snara att kategorisera och dela in. För mig som författare kan det kännas begränsande att leva upp till. Fast visst kan det ha ett värde att synliggöra till exempel arbetarlitteraturen eller att faktiskt prata om klass.
Idag arbetar Sara med sin tredje roman och säger att hon är väldigt tacksam för att hon får göra det som hon tycker är roligt, att skriva. Och hon menar att konsten, och skrivandet, faktiskt kan förändra världen.
– Ja, absolut! I det lilla. Det kan beröra och förändra något litet i människan och det är ju människan som är världen. Förändringspotentialen finns i det lilla, det är där det börjar.
Teater och sagor
Och inspiration till förändring kan bokmässepubliken få av bland annat Sara Beischer som kommer att hålla ett av bokmässans alla föredrag i lokalen Tunnbindaren i Medborgarhuset. Andra programpunkter på mässan som kan inspirera är kanske forumteater med Martin Mutter eller sagostunden på teckenspråk under lördag förmiddag.