Sedan barnsben har musiken varit Ametists bästa vän. Hon växte upp som ensambarn med en mamma som var ensamstående och jobbade mycket. Musiken var hennes främsta sysselsättning, trots att hon inte skapade någon musik själv. Hon förklarar att musiken blev som en bubbla hon befann sig i som barn. Att hon var något av en ensamvarg redan som barn, vilket hon menar att hon är än idag. Redan när hon växte upp visste hon att hon ville bli journalist. När hon som tonåring insåg att en kan nischa in sig och jobba som musikjournalist öppnades en helt ny värld upp.
– Då insåg jag att jag verkligen kan pyssla med det här musiknörderiet på riktigt! Att det jag hade sysslat med hela min barndom och min uppväxt kunde vara ett riktigt jobb, det var en enorm upplevelse.
Sedan 2007 leder Ametist Sveriges främsta radioprogram om hiphop – Kärleksattack på svensk hiphop. Men hon säger att hon inte var någon hiphoplyssnare från början.
Hur kom det sig att du ville göra ett musikprogram om just hiphop?
– Det handlar mycket om att hiphopen är en genre som är väldigt karismatisk och har ett politiskt budskap. Den har ett väldigt politiskt engagemang, och för mig föll det sig helt naturligt att jag hamnade där.
Ditt politiska engagemang – var kommer det ifrån?
– Vi som kommer från andra länder präglas ofta mycket av politik. Vi har ibland behövt flytta från ett land till ett annat. Jag är själv från Iran och har hört mycket politiskt prat på detaljnivå sedan barnsben. Hur mina föräldrar tvingades flytta och söka nya jobb, och hur de sedan behövde fly på grund av politiken.
Eftersom Ametists program är landets största hiphopprogram innebär det indirekt att programmet präglas av politiska influenser. Något som försvårar arbetet i och med Sveriges Radios neutralitetspolicy.
– Hiphop är den mest politiska musikgenren som finns idag, den är gärna provocerande och väldigt frispråkig. Det är såklart en utmaning för mig och alla som jobbar med programmet att hålla koll på bestämmelserna om opartiskhet och politisk neutralitet i programmet.
I och med valet 2010 blev Ametist avstängd från Sveriges Radio i en vecka eftersom hon var med i en film mot främlingsfientlighet. Flera artister och musiker medverkade i filmen, men Sveriges Radio ansåg att Ametists medverkan stred mot neutralitetspolicyn. Även om många har riktat kritik mot neutralitetspolicyn ser Ametist flera fördelar. Hon tror att det beror mycket på att hon kommer från Iran där det är precis tvärtom – allt statligt medieutbud handlar i princip om politisk övertygelse.
– Medierna i Iran är inget annat än propagandamaskiner som försöker pracka på medborgare politiska åsikter. Det finns ett enormt värde i att kunna lita på att Public Service aldrig kommer försöka pracka på dig politiska åsikter eller manipulera in åsikter och tankemönster i befolkningen.
LÄS HELA INTERVJUN I ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.