Målsättningen 1995, när Mix Musik startade, var att bjuda in lokala, nationella och internationella band som har rötter i folklig- eller populär musiktradition och att i utbudet blanda dansant med mer stillsam, kontemplativ musik. Från början var Mix Musik ett projekt i fler svenska städer, men bara i Malmö lever verksamheten kvar. Föreningen har genom åren varit med om både upp- och nergångar. Motstånd finns hela tiden så drivkraften måste hållas enormt stark, menar Eva Omagbemi.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi var och är pionjärer. Innan oss fanns det ingen som lyfte fram musiker utanför den västerländska traditionen.
Kurser finns numera i folk- och världsmusik på Musikhögskolan i Malmö, det går att ha kora, oud eller saz som huvudinstrument. Musikerna blir fler och publiken växer, men fortfarande är genren svår att få anslag till. Detta upprör Eva och sporrar henne att arbeta kulturpolitiskt både inom verksamhetens ramar och utanför.
Mindre slitsamt med flera ställen
Under en period drev föreningen den populära spelplatsen Jeriko, där olika åldrar och all världens nationaliteter trivdes tillsammans. Nu hyr Mix Musik in sina evenemang på ställen som Palladium, Malmö Live, Inkonst, KB, Moriskan, Babel och Victoriateatern. Det är mindre slitsamt. Oberoende av var, ska scenen alltid fungera perfekt för musikerna och de ska mötas av en stor, varm publik betonar Eva Omagbemi.
– Musiker spelar gärna hos oss.
Hösten 2016 rymmer sex konserter och hon är lika stolt över alla. Programmet granskas grafiskt just i dagarna inför tryckningen och finns redan på hemsidan. Sousou & Maher Cissoko är ett lokalt band som har bett Mix Musik hjälpa till när de tio-årsjubilerar och från Sydafrika kommer legendariska vokalgruppen Mahotella Queens, där två av originalmedlemmarna är damer på närmare 80 år. Övriga artister i höst kommer från Haiti, Colombia, Marocko och Malmö.
Föreningen har ett stort antal volontärer som hjälper till med affischering eller praktiskt arbete som behövs vid konserterna. Kärntruppen i publiken är medlemmarna, några har hängt med sedan starten och dem värnar Eva extra mycket om.
– Vi vill verkligen ge trogna besökare belöning och anstränger oss att emellanåt få hit kända världsstjärnor.
Mansdominans i alla led
Motiveringen till utmärkelsen som Årets arrangör är att Mix Musik har ett bra program och att de bokar jämställt. Musikbranschen generellt är mansdominerad i alla led från producenter, tekniker, musiker och agenter till musikjournalister. Detta diskuteras och här finns mycket kvar att göra menar Eva, som ofta är enda kvinnan i olika mötessammanhang:
– För mig som kommer från teatervärlden blev det en chock. Där finns många fler kvinnor.
”Gensvaret är enormt”
Ett givande aktuellt projekt i samarbete med Klaverfabrikken i Hillerød heter Världens brännpunkter. Musiker från till exempel Mali eller Afghanistan besöker högstadieklasser. Där berättar de om sig själva, om sin musik och om varför de lever i Sverige. Klasserna kommer sedan till musikerns konsert.
– Gensvaret är enormt, jag har aldrig varit med om något liknande. Kontakten finns där direkt utan inledande uppvärmning., säger Eva Omagbemi.