– Vi har i alla fall inte fått färre gäster sedan Panora öppnade – snarare fler, säger Pernilla Nilsson, verksamhetschef på Spegeln, som drivs av Folkets Hus och Parker.
Ändå har Spegeln och Panora delvis samma repertoar. Och vissa filmer går även på SF:s biografer (Filmstaden, Entré). Men Pernilla Nilsson är inte orolig.
– Spegeln har sedan länge en väl etablerad publik. Dessutom har vi fler ben att stå på som får verksamheten att gå runt, bland annat direktsändningar av opera, teater – och även av fotboll under hösten. Vi kör cinemateksvisningar. Dessutom finns bistron i foajén samt vår nya Salong Bar Deco där man kan äta och dricka i salongen medan filmen pågår. Kombinationen att äta, se en film och kanske delta i en filmquiz tror vi på, biobesöket får gärna bli till en helkväll.
Pernilla Nilsson berättar att Spegeln och Panora stämmer av med varandra för att undvika att visa samma filmer på samma tider. Det gemensamma målet är att så många besökare som möjligt ska hitta passande tider för de filmer de vill se.
– Vi är måna om goda relationer med Panora, något annat vore dåligt för filmklimatet i Malmö, säger Pernilla Nilsson.
Berikar filmlivet tillsammans
Panora, som drivs av Folkets Bio Malmö, tycks vara inne på samma linje och verksamhetsledaren Anders Helmerius betonar att Spegeln och Panora tillsammans berikar Malmös filmliv.
– Det ska inte vara någon rivalitet mellan oss. Det gynnar Malmöborna att vi har en del av repertoaren gemensam. Fast ännu har det gått för kort tid för att veta om det finns plats för oss båda.
Skulle Spegeln och Panora bara jobba med repertoarfilm hade det blivit problem, menar Helmerius och understryker att det är viktigt att båda biograferna hittar sina egna roller. En av Panoras huvuduppgifter är att visa barnfilm på dagtid, en satsning som är den hittills största som har gjorts på en barnbiograf i Sverige. Panora har också en egen nisch i dokumentärer, svensk independentfilm och skånska produktioner. Ytterligare en specialitet är kombinationen av film och samtal med en inbjuden gäst. Dessutom finns ambitionen att bli regionens festival- och eventbiograf. Sedan öppningen har Panora redan haft tio olika filmfestivaler.
– Nästan varje dag har vi något event på Panora, här händer så mycket att vi nästan går på knäna.
Restaurang på gång
Iögonenfallande för besökare på Panora är den tomma och än så länge ökenliknande foajén. Här skulle ha funnits en restaurang, men den har blivit försenad. Nu är siktet inställt på våren 2016, då ska en restaurang driven av en självständig entreprenör vara på plats, lovar Helmerius.
Biografernas geografiska placering har också betydelse för publiktillströmningen. Pernilla Nilsson tror att Spegeln generellt har en mer vuxen och kapitalstark publik än Panora.
– Men det finns också de som tycker det är långt till vår del av stan.
Panora ligger mitt i ett kluster av kulturinrättningar som Mazettihuset, KB och Folkets Park och kan på så vis få extra publik. En nackdel med Möllevången är dock, enligt Helmerius, att många äldre inte vågar sätta sin fot i stadsdelen. •