Först ut i länet var Kumla Folkets hus som premiärsände opera redan 2007. Då gavs Bellinis berömda klassiker Romeo och Julia direkt från The Metropolitan i New York. Claes Lundberg, ansvarig för utsändningarna i Kumla, vill minnas att det var en stor succé redan från start.
– Ja, operasatsningen har varit väldigt lyckad från början. Första säsongen kom det mycket folk och mottagandet har varit jättebra.
Enligt Claes Lundberg har publiktrycket gått lite upp och ner efter första säsongen, beroende på vad som har sänts. Ju kändare opera, desto mer publik. De första tre-fyra åren var publiktrycket högre, men nu har det stabiliserat sig runt cirka 80 besökare per föreställning. Publiken kommer från hela länet, men framför allt från Örebro.
Konkurrensen har ökat
Men konkurrensen om de operaälskande örebroarna har ökat. I Örebro finns också kommunala Bio Roxy som denna säsong har provkört opera via ett avtal med Folkets Hus och Parker. Roxy har sänt föreställningar från framför allt Kungliga Operan i Stockholm, eftersom de inte har fått rättigheter att sända föreställningar från The Met. Nu har man precis fått besked om att avtalet med Folkets Hus och Parker inte kommer att förlängas. Kjell Andersson på Roxy är besviken.
– Jag tror att det beror på att Folkets Hus i Kumla inte vill ha någon konkurrens om sina operaföreställningar. Jag har erbjudit dem att samarbeta, men det är de inte intresserade av.
Claes Lundberg i Kumla medger att det skulle märkas i biljettstatistiken om man började att sända mer opera inne i Örebro, speciellt om det är föreställningar från The Metropolitan.
– Ja, the Met drar, det är exklusivt. Visst är det bra med ett tillgänglighetstänk, men om alla visar allt så vattnas det ur.
Mun-mot-mun-metoden
Kjell Andersson på Roxy tror däremot att det skulle finnas plats för en större publik och att städerna skulle kunna hjälpa varandra att dra publik. Så han ger inte upp kampen om operapubliken. Nu satsar han i stället på att sända opera via en annan distributör, från The Royal Opera House i London.
– Att örebroarna vill se opera, det är tydligt.
I Lindesberg Folkets Hus visar man också livesänd opera sedan ett par år tillbaka. Via Folkets Hus och Parker har man ett avtal om att även där visa opera från The Metropolitan. Karin Blomqvist på Lindesbergs kommun menar att visningarna har varit mycket lyckosamma. Någon konkurrens säger hon sig inte känna av. Publiken kommer framförallt från den egna kommunen, i bland även längre ifrån. Den närliggande kommunen Nora visar också opera, men Karin Blomqvist upplever inte heller där att det skulle finnas någon konkurrens. Hon tror att publiken till den livesända operan kommer att öka.
– Ja, absolut! Vi har en entusiastisk publik och genom mun-mot-mun-metoden kan det bara öka, tror Karin Blomqvist.