Mikael Ringlander är präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan. Men innan han valde den vägen i livet så arbetade han som pressfotograf i många år. Han är även initiativtagare till projektet ”Ögonblick” och i full färd med att flytta väggar och hänga bilder i utställningshallen på Stadsbiblioteket.
– Jag upplevde som pressfotograf att man skildrar fantastiskt mycket av hur samhället fungerar, och dokumenterar nutiden. Men man tänker inte alltid på hur snabbt det man har omkring sig försvinner. Man tar för givet att det ser ut som det gör, men sen plötsligt är det borta om man inte dokumenterat det, säger Mikael Ringlander.
Tankarna på att börja samla samtida bilder i ett större projekt kom till honom för 11–12 år sedan. De flesta av oss fascineras av gamla och det finns något nostalgiskt starkt i att se bilder av sin barndoms stad, menar han.
Ett samarbete
Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs-Posten, Innerstaden Göteborg, Svenska kyrkan och Stadsbiblioteket och visar bilder tagna av både GP:s fotografer och utvalda ”gatufotografer”. En stor del av utställningen från de första tio åren bärs av fotografen Lennart Nilsson porträtt av kända och okända göteborgare.
– Pressfotograf är en slags folklivsforskare på något sätt. Men de får inte alltid den uppskattningen, säger Mikael Ringlander.
Samtliga inblandade fotografer lägger kontinuerligt in de bilder de tycker passar på en server, och sedan görs urval av dem vid till exempel utställningar eller boktryck. Det har redan blivit tre böcker, och en fjärde med endast nytagna bilder planeras. Servern kommer naturligtvis att ha en enorm kvantitet bilder ihop med att åren går.
– Ja, jag får ju kolla av den igen om 100 år och se, skämtar Ringlander.
Framtiden är tryggad genom att projektet sköts av en styrelse, som alltid ska innehålla en representant från samtliga samarbetspartners.
Inget vernissage
Utställningen öppnar på måndag på Stadsbiblioteket. På grund av covid-19 blir det ingen vernissage. Men i gengäld hänger den kvar hela sommaren för att det ska finnas gott om tid att se bilderna för alla som vill, utan risk för trängsel.
– Vi har med ett roligt citat från kyrkofadern Augustinus, som egentligen inte har något alls med fotografi att göra. Men han säger att närvaro av det förflutna är minnet. Närvaro av nutid är iakttagelse och närvaro av framtiden är förväntan. Det sammanfattar väl det här projektet rätt väl.