BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Förorten beskrivs ofta för hårt av dem som inte bor där, och för luddigt av dem som lever där, förklarar Haval Mulla Nazar. Den lyfts ofta upp som exempel i media när det pratas om sociala problem, och när dess invånare intervjuas i samband med detta så utmålar de den i positiva men samtidigt väldigt breda termer, enligt Haval Mulla Nazar.
– Då säger vi ofta saker som ”förorten är kärlek, förorten är broderskap” och det är den ju, också. Men inte bara, förklarar han. Med Ortens alster vill han förmedla en lite mer nyanserad bild.
– De 20 människor jag har fotograferat får ge sin ärliga åsikt om orten, säger Haval Mulla Nazar. Åsikter som sinsemellan är väldigt olika.
– En kille som jag kallar ”X” i utställningen berättar om hur han själv har varit med och skapat det dåliga rykte Angered har. Han försöker bryta sitt mönster men det är svårt. En annan menar att förorten bara är ett ställe som alla andra, som inte har betytt något särskilt för henne, berättar han. Ytterligare en person som porträtteras uppmanar de boende i förorten att flytta så fort de får chansen, medan till exempel ”Sella” berättar om att hon är glad och stolt över att vara från orten. Själv anser Haval Mulla Nazar att förorten blir för hårt dömd. Det är många fördomar, och det finns ett stigma över platsen, både från utomstående och från dem som bor i orten.
– När vi från förorten träffar andra människor så kan det bli en big deal att vi är därifrån, det kan bli elefanten i rummet, berättar han.
Texterna, som är allt från någon rad till ett par stycken långa, är autentiska citat från dem som Haval Mulla Nazar har träffat och fotograferat under vintern. Det enda undantaget är ”Firat” som för närvarande befinner sig i Kurdistan för att kriga mot IS.
– Jag har inte hört av honom på ett par månader så jag fick ta citat ur en intervju han har gjort, berättar Haval Mulla Nazar.
Fotona å andra sidan kan bestå av mer påhitt än verklighet.
– I denna utställning är fotografierna en representation av mig och min estetik. Och texterna är en representation av den porträtterade och dennes upplevelse. Många gör misstaget att tro att fotografi alltid måste visa verkligheten; jag håller inte med, säger Haval Mulla Nazar. På en del av bilderna är ansiktena dolda, och några ville inte ställa upp med sina riktiga namn. Alla är mellan 20 och 30 år.
– Jag valde ut personerna antingen för att de skulle göra en fin bild, eller för deras historia, förklarar Haval Mulla Nazar. Historier som han antingen kände till sedan innan, eller har fått reda på under processen.
Haval Mulla Nazar har sedan tidigare främst ägnat sig åt teater och musik, bland annat som rappare i gruppen Wordsilah, och har blivit uppmärksammad för samarbetsalbumet Maktskiftet. Han är även beatboxare och musikproducent. Fotograferar, det gör han sedan mindre än ett år. Det började med att han lade upp sina foton på Instagram, och fick fler och fler följare. Han lade upp bilder på människor från Göteborg som han tyckte var inspirerande, bland annat under hashtaggen #heroesofgothenburg. På Folkets hus Hammarkullen fick de syn på hans bilder, och frågade i en kommentar om han var intresserad av att göra en utställning. Sedan var projektet igång. Fotoutställningen Ortens alster visas på Folkets hus i Hammarkullen den 25 mars–7 april.