I juni, när skolorna slutat, bågnar bibliotekets bokhyllor av returnerade böcker. All facklitteratur lånad av universitetets studenter är tillbaka, och på barn- och ungdomsavdelningen har alla för- och grundskolor lämnat tillbaka den mängd av litteratur som cirkulerar under terminerna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Olika tänk för barn och vuxna
– Barn är en prioriterad målgrupp och det syns här. Vi har färre titlar än på vuxensidan, men vi tittar noga på vad som lånas ut och satsar på att köpa in många exemplar av dem, säger Sara Johansson, som är bibliotikarie på barnsidan.
Hon menar att barn inte tänker som vuxna när de lånar böcker. ”Harry Potter”, som kom ut 1999 första gången, hittar ständigt nya läsare och är allt som oftast utlånad.
– Barn ser inte på ”Go’kväll” där de senast utkomna böckerna recenseras, säger hon.
Lars Karlsson, som jobbar på vuxenavdelningen, håller med. Han märker tydligt när en nyutkommen titel rekommenderats i olika medier – då efterfrågas den av många lässugna.
– Ett exempel är ”Ferrante”-serien, som är väldigt efterfrågad just nu. Det brukar vara ett 30-tal populära titlar som har lång lånekö, säger han.
Lånemönstret hos biblioteksbesökarna ser lite annorlunda ut sommartid. På vuxensidan är det mest lättsmälta deckare och thrillers, allra helst i pocketform, som lånas ut.
– Många bunkrar läsning för att ta med sig till sommarstugan eller på semestern. Det är en stadig ström av folk, ett utsnitt av befolkningen, som kommer hit, säger Lars.
Föräldrarna lånar klassiker
Till barnavdelningen kommer familjer och även där bunkras det böcker att läsa under ledigheten.
– Det är en stor skillnad i besökarna. Alla barn och unga kommer hit under skoltid tillsammans med sina lärare och pedagoger, men sommartid är det föräldrar som kommer med barnen, och de har andra sorters frågor. De lånar gärna gamla klassiker som ”Anne på Grönkulla”, Jules Verne eller Maria Gripe-böcker som de själva läste som barn. De vill läsa dem högt för barnen, för på sommaren hinns det med, säger Sara.
Många barn väljer att läsa om sina egna favoriter under sommaren.
– Att uppslukas av en bok kan vara ett sätt att vara på sin favoritplats igen.
Det är inte bara unga och medföljande föräldrar som siktar in sig på barn- och ungdomsavdelningen. Sara hjälper många vuxna och ungdomar som vill lära sig svenska.
– Det finns många peppade personer som vill lära sig språket och vill ha lättlästa böcker. Och alla får ju lånekort, det behöver man inte ha uppehållstillstånd för. Allt som behövs är ett telefonnummer och en mejladress, säger hon.
Väven ett populärt utflyktsmål
Sedan biblioteket flyttade till Väven har både Sara och Lars märkt att det egentligen inte spelar någon roll vad det är för väder – besökarna kommer i en strid ström ändå.
– Det är en förvåning varje år att det är så mycket folk på sommaren, säger Lars.
Väven är även ett utflyktsmål dit turister kommer, och därför har den gruppen av människor ökat de senaste åren.
– Det kan vara Umeåbor som visar släkten runt i stan. Och familjer som kommer hit under helgerna, stammisfamiljer, kommer även på sommaren. Många som semestrar hemma dyker upp, oavsett om det är sol eller regn, säger Sara.